Investiţiile imobiliare româneşti în străinătate sunt la pământ

Dacă mai acum câţiva ani românii cumpărau imobile în stăinătate cu sutele, unii ajungând chiar şi în Grecia sau Spania, investiţiile din acest an în imobiliarele de pe alte meleaguri ar putea fi numărate de un copil de grădiniţă.

14 nov. 2011, 15:31
Investiţiile imobiliare româneşti în străinătate sunt la pământ

Românii sunt interesaţi să investească în imobiliare în afara ţării, dar aşteaptă momentul propice.

„Românii suferă de sindromul crizei financiare. Se interesează, dar amână momentul pentru când se vor calma pieţele. Vânzările în Bulgaria, Turcia sau Grecia merg foarte prost, mai prost de atât nu se poate”, a declarat pentru RTV.net Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

În anii trecuţi, investiţiile în Grecia erau făcute de oameni cu posibilităţi financiare mai mari, care îşi cumpărau case pentru petrecerea concediilor. În rest, locuinţele erau închiriate pe parcursul anului, proprietarii amortizându-şi astfel investiţiile. „Acum nici măcar nu se mai interesează de Grecia. Este instabilitate mare acolo. Când se vor calma lucrurile nu se ştie”, a mai spus Zilişteanu.

Bulgaria a reprezentat anii trecuţi soluţia pentru clienţii care doreau să îşi cumpere o casă, dar nu dispuneau de prea mulţi bani. „Este celebru cazul unui tânăr care şi-a cumpărat apartament la Russe şi făcea naveta la Giurgiu. Aşa erau preţurile de mici. La acea perioadă erau preţuri la jumătate în Bugaria, faţă de România”, spune Radu Zilişteanu. Şi în prezent preţurile locuinţelor din Bulgaria sunt tot la jumătatea celor de pe la noi.

Nici în Ungaria situaţia nu este mai bună, românii renunţând definitiv la investiţii odată cu instalarea crizei economice. „În 2007-2008 casele din Ungaria, vorbim de locuinţele situate în apropierea graniţelor, se vindeau ca pâinea caldă. Motivul erau preţurile mari la locuinţele din România. Acum, odată ce preţurile au scăzut şi la noi în ţară varianta locuinţei ungureşti nu mai reprezintă o oportunitate”, spune Robert Lucaci, administratorul unui site specializat pe vânzarea de case în Ungaria.

Chiar şi aşa, preţurile caselor din Ungaria, de lângă frontiera cu România, sunt extrem de scăzute. Spre exemplu, o casă cu patru camere, cu bucătărie, cămară, baie, hol, cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi construiţi, având în dotare gresie, faianţă, parchet, recent renovată şi beneficiind de toate utilităţile, plus teren de 1.450 de metri pătraţi, are un preţ de 45.000 de euro. Preţurile de pe site-urile care vând case în Bulgaria încep de la 17.500 de euro, pentru aceşti banii fiind disponibilă o casă de 90 de metri pătraţi cu un teren de 1000 de metri pătraţi.