Invitaţii nuntă. Reguli obligatorii. Ce trebuie să conţină o invitaţie la nuntă. 60 de modele de texte

Ati ajuns la capitolul invitatii nunta? Felicitari! Sa fie intr-un ceas bun si sa va distrati de minune la petrecere! Pana atunci insa, exista o multime de lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre invitatii de nunta.
Alina Costache
27 feb. 2019, 21:06
Invitaţii nuntă. Reguli obligatorii. Ce trebuie să conţină o invitaţie la nuntă. 60 de modele de texte

Desi pare floare la ureche sa comanzi niste invitatii la nunta si sa le inmanezi apoi rudelor si prietenilor, exista un intreg protocol in ceea ce le priveste. 

Invitatii nunta – Reguli obligatorii

1.     Invitatii nunta: Cine este trecut primul?

Scrise sau nescrise, exista cateva reguli de baza in ceea ce priveste invitatiile de nunta. Prima intrebare: cine este trecut primul pe invitatiile de nunta. Raspuns: cine plateste.

Daca nunta este organizata si platita de parintii mirelui (socrii mari), acestia sunt trecuti primii pe invitatie, in calitate de „gazde”. Daca parintii miresei (socrii mici) s-au implicat in organizarea nuntii si in achitarea costurilor, atunci ei trebuie trecuti primii pe inviatiile de nunta.  In cazul in care mirii s-au ocupat de toate pregatirile si ei vor suporta cheltuielile nuntii, atunci ei vor fi trecuti primii, in ordinea Mireasa-Mire.

Daca ambele perechi de socri vor suporta cheltuielile nuntii, primul se trece numele Miresei, apoi numele Mirelui. Totusi, in familiile traditionaliste primii vor fi trecuti parintii mirelui, in calitate de Socri Mari, ordinea fiind barbat-femeie.

Indiferent ce ati hotarat, regula trebuie sa se pastreze, la toate celelalte nume ce urmeaza a fi trecute pe invitatie.

Astfel daca s-a inceput cu numele miresei, toate celelalte randuri vor incepe cu numele femeii, respectiv numele soacrei mici, apoi numele socrului mic, apoi numele soacrei mari, numele socrului mare, numele nasei, numele nasului.

Daca s-a inceput cu numele mirelui, toate celelalte randuri vor incepe cu numele barbatilor, apoi cu numele femeilor. 

2.     Simplu si la obiect

Nu te complica in redactarea textului invitaiilor. Fie ca alegi sa iti scrii singur textul, fie ca alegi un text gata facut, important este ca acesta sa fie simplu, sa te reprezinte pe tine si pe partener. Nu va grabiti, multe cupluri uita sa treaca pe invitatii elemente precum Data casatoriei, Ora, Locul unde are loc Cununia civila sau Cununia religioasa, Restaurantul. Aceste elemente sunt foarte importante, iar daca le omiteti veti fi pusi in situatia jenanta de a suna toata lista de invitati ca sa faceti lamuriri suplimentare.

Daca ceremoniile (Biserica si Restaurantul) se vor desfasura in locuri foarte cunoscute, nu mai este nevoie sa treci adresa lor. Insa daca acestea sunt necunoscute publicului larg, adresa nu trebuie omisa de pe invitatie. 

3.     Invitatii nunta: Cand se trimit invitatiile de nunta?

Invitatiile la nunta nu se trimit cu mai putin de 6 saptamani inainte de eveniment si nici cu mai mult de 5 luni inainte. Se considera ca intervalul 2-4 luni inainte de nunta este suficient pentru ca invitatul sa se pregateasca atat pentru partea financiara, cat si pentru partea vestimentara. Totusi, daca nunta are loc in alta localitate decat cea in care se afla invitatul, atunci invitatia ar trebui inmanata cu cel putin 6 luni inainte de eveniment, astfel incat acesta sa aiba timp sa-si asigure cazarea si transportul.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Condusul interzis pentru șoferii pensionari. Se va face voluntar. Statul îi trimite la autobuz
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Orașul invizibil, desprins parcă de pe altă planetă. Oamenii trăiesc sub pământ
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Război Rusia-NATO în 2027. Avertismentul Poloniei a trezit Europa: Rusia va fi pregătită!
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie