Ioan Bendei, fost director RCS-RDS, acuzat de dare de mită. Sechestru pe bunuri ale lui Mitică Dragomir

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Ioan Bendei, fost director RCS-RDS, pentru dare de mită, în dosarul în care este cercetat şi Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii de Fotbal, pentru licitaţia privind drepturile de televizare. DNA a instituit sechestru de 30 de milioane de lei pe bunuri ale RCS-RDS şi Bodu SRL, firmă ce a aparţinut lui Mitică Dragomir.

07 iun. 2017, 13:14
Ioan Bendei, fost director RCS-RDS, acuzat de dare de mită. Sechestru pe bunuri ale lui Mitică Dragomir

Ioan Bendei este acuzat de dare demită şi complicitate la spălare de bani în acest dosar şi a fost pus sub control judiciar.

De asemenea, procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunuri ale RCS-RDS şi Bodu SRL, firmă care a aparţinut lui Mitică Dragomir, în valoare totală de 30 de milioane de lei.

Compania RCS&RDS este învinuită într-un dosar penal deschis de procurorii DNA de dare de mită şi spălare de bani. Mita ar fost negociată pentru câştigarea drepturilor de televizare a campionatului de fotbal între directorul Ioan Bendei şi Mitică Dragomir, şeful Ligii de Fotbal la vremea respectivă.

Procurorii DNA acuză că firma Bodu SRL, controlată de Mitică Dragomir, a primit peste trei milioane de euro de la RCS&RDS, pentru condiţii mai avantajoase de difuzare a campionatului de fotbal.

Ulterior, la câţiva ani distanţă, firmele implicate în această inginerie financiară au încercat să spele banii in tranzacţie, RCS&RDS cumpărând afacerea lui Mitică Dragomir.

COMUNICAT DNA

În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 448/VIII/3 şi 498/VIII/3 din datele de 5 respectiv 17 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie 2017, a inculpatului

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: 
– dare de mită, 
– complicitate la spălare de bani. 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Bendei Ioan trebuie să respecte următoarele obligații: 

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului, 
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar. 

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Bendei Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citeşte şi: RCS&RDS, dosar penal pentru dare de mită şi spălare de bani în dosarul Ioan Bendei – Mitică Dragomir


loading...