Ioan Cupă, deputatul ALDE propus pentru Ministerul Energiei: E adevărat că am votat în partid pentru ieşirea de la guvernare

Deputatul ALDE Ion Cupă, propus de Viorica Dăncilă la șefia ministerului Energiei, a încercat să explice la RFI cum a acceptat propunerea din partea PSD la scurt timp după ce a votat în ALDE ieşirea de la guvernare.

13 sept. 2019, 06:26
Ioan Cupă, deputatul ALDE propus pentru Ministerul Energiei: E adevărat că am votat în partid pentru ieşirea de la guvernare

Ion Cupă a acordat un interviu pentru RFI în care a încercat să explice cum a ajuns ALDE în această situație dificilă și de ce a acceptat nominalizarea în Guvernul Dăncilă, la doar câteva zile după ce a votat pentru ieșirea partidului său de la guvernare și ruperea alianței cu PSD.

”Sunt membru în Guvernul PSD-ALDE, nu în Guvernul PSD”, a declarat deputatul ALDE Ion Cupă, propus de Viorica Dăncilă la șefia ministerului Energiei. Nominalizarea sa în guvernul PSD a venit la scurt timp după ce ALDE a rupt alianța cu PSD, ieșind astfel de la guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a prefigurat excluderea din partid a lui Cupă, dar și a celorlalți 2 membri ALDE care au acceptat portofolii în Cabinetul Dăncilă.

Citeşte şi: Cine este Ion Cupă, propus pentru funcţia de ministru al Energiei

Întrebat cum explică cele două decizii politice aproape diametral opuse pe care le-a luat în ultima perioadă, Cupă oferă un răspuns ambiguu: ”E adevărat că am votat în partid pentru ieșirea de la guvernare, dar după aceea mi-am asigurat libertatea de a discuta pentru că nu am mai votat absolut nimic și le-am spus că nu e bine… pentru că nu a fost discutată poziția mea”.

Totodată, Ion Cupă își motivează acțiunile politice, afirmând că, în momentul în care a votat pentru ruperea alianței cu PSD și ieșirea de la guvernare, nu știa că Tăriceanu nu va mai candida la prezidențiale. Cupă mai spune că, alături de alți colegi din partid, vrea să readucă ALDE ”pe drumul cel bun”, susținând că ieșirea de la guvernare nu a fost cea mai bună alegere.

În ceea ce privește situația foarte dificilă în care a ajuns ALDE, deputatul acuză ”managementul defectuos” de la vârful partidului. Ion Cupă subliniază însă că vinovat pentru situația foarte dificilă în care a ajuns partidul nu ar fi liderul Călin Popescu Tăriceanu, ci secretarul general Daniel Chițoiu.

Totuși, Ion Cupă îl critică indirect și pe Tăriceanu, despre care spune că a luat decizii importante, precum cea a alianței cu partidul Pro România al lui Victor Ponta, fără a se consulta cu colegii din ALDE.