Ioan Niculae este acuzat de o infracţiune care nu va mai exista peste un an

DIICOT îl acuză pe miliardarul Ioan Niculae de subminare şi complot pentru subminarea economiei naţionale, în condiţiile în care Codul Penal care va intra în vigoare începând cu 2013 dezincriminează aceste fapte. Juriştii cred că este inutilă o asemenea încadrare, mai ales că este improbabil ca o asemenea cauză să fie soluţionată atât de repede.

06 ian. 2012, 11:43
Ioan Niculae este acuzat de o infracţiune care nu va mai exista peste un an

Deputatul PC Sergiu Andon, membru al comisiei parlamentare pentru Codul Penal, a susţinut că menţinerea acestei încadrări până la data în care va intra în vigoare noul Cod, în primăvara lui 2013, va face ca urmărirea penală să înceteze de drept. „E o aiureală”, a comentat Andon încadrarea făcută de DIICOT.

Juristul consideră că o acuzaţie pe cale de a deveni desuetă arată că procurorii nu îşi iau treaba în serios. „Faptul că această infracţiune nu va mai exista arată caracterul făţarnic al acţiunii pentru că nu este dorinţa de restabilirea a legalităţii la Ministerul Economiei, cât să se lase prostimii impresia că se face ordine”, a declarat Andon pentru RTV.net.

Acesta suspectează şi existenţa unei ostilităţi interesate faţă de patronul de la InterAgro. „Nu orice se poate încadra la ce vrem noi (…) Nu ţine să vrei să bagi un om la bulău pe cineva şi să-i cauţi apoi incriminarea”, a apreciat Andon.

De altfel, improbabilitatea ca procesul să se termine până în 2013 va face ca urmărirea penală să înceteze automat la intrarea în vigoare a noului Cod Penal dacă procurorii nu prezintă probe suficiente pentru săvârşirea şi a altor infracţiuni decât cea de subminare a economiei naţionale.

Alte infracţiuni ce ar putea fi incluse sunt mita, falsul sau abuz în serviciu, însă procurorii vor trebui să le probeze. „Dacă există aceste elemente, ele se prind oricum în actul de acuzare pe subminarea economiei naţionale”, a mai spus Andon.

Şi senatorul PSD Dan Şova crede că procurorii ar putea avea mai mult succes cu o altă încadrare. „Subminarea economiei naţionale este o chestiune greu de probat”, a declarat senatorul pentru RTV.net. Şova consideră că important este să se clarifice dacă accesul la energie ieftină al unei companii se poate face legal, iar dacă se poate, să se vadă dacă Ioan Niculae a respectat sau nu condiţiile legale.

Şova crede că procurorii au totuşi o şansă de câştig în faţa instanţei dacă dovedesc că au fost comise şi alte infracţiuni, pe lângă cea de subminare a economiei naţionale. „Am văzut prea multe acuzaţii publice, fără a fi confirmate, ca să nu fiu prudent. Nu vreau să o fac pe avocatul diavolului, dar care este diferenţa între cazul ăsta şi cazul Alro? Cine obţine acces la energie ieftină crează disfuncţii în concurenţa pe piaţă şi ar trebui să vedem dacă acest lucru este legal sau nu”, a mai spus Şova.

În schimb, senatorul PDL Mircea Andrei este ceva mai rezervat în a comenta decizia procurorilor DIICOT. „Deocamdată nu avem o lege de aplicare a noului Cod Penal. Încă nu ştim exact când va intra în vigoare (…) Eu aş spune să aşteptăm viitoarea sesiune parlamentară şi să vedem conţinutul legii de punere în aplicare”, a declarat Andrei.