Ioan Niculae, tun imobiliar de 10 milioane de euro. Cum a „păcălit” statul unul din cei mai bogaţi români

Unul dintre cei mai bogaţi români, Ioan Niculae, a dat o nouă lovitură statului. Presa a descoperit că Ioan Niculae a reușit să facă unul dintre cele mai avantajoase schimburi de terenuri. A dat către stat un teren care valora 25 de mii de euro și a primit, la schimb, unul de 400 de ori mai scump, totul cu complicitatea Primăriei Azuga.

23 aug. 2016, 13:30
Ioan Niculae, tun imobiliar de 10 milioane de euro. Cum a „păcălit” statul unul din cei mai bogaţi români

Afacerea imobiliară a magnatului Ioan Niculae a început în martie 2009. S-a decis ca primăria Azuga să facă un schimb de terenuri cu firma InterAgro SA, deținută de Ioan Niculae. Pretextul: nevoia primăriei din Prahova de a face lucrări de amenajare a unui drum de acces.

Conform contractului de schimb, firma lui Ioan Niculae a cedat Primăriei Azuga un teren arabil de 75.000 mp, adică 7,5 hectare, situat în comuna Vedea, din județul Teleorman. În schimbul acestui teren, Primăria Azuga i-a oferit lui Ioan Niculae un teren de 99.360 mp, situat în golul alpin de pe Muntele Șorica. De fapt, un teren chiar la baza pârtiei de schi Șorica, arată România Liberă.

În perioada în care s-a efectuat schimbul de terenuri, un hectar de teren arabil în Vedea, Teleorman, se vindea cu 2.000 – 3.000 euro; în aceeași perioadă, însă, în Azuga se vindea un metru pătrat de teren cu peste o sută euro (conform site-urilor de specialitate și agențiilor imobiliare consultate de RL).

La un calcul simplu, așadar, valoarea terenului obținut în urma acestui schimb de către Ioan Niculae era de aproximativ zece milioane euro, în timp ce terenul dat în compensare valora maximum 25.000 euro.

Pretextul schimbului: despădurirea unui hectar pentru lucrări

Cum s-a ajuns la acest schimb extrem de dezavantajos pentru Primăria Azuga? Și cum de deținea Primăria Azuga un teren de 7,5 hectare în comuna Vedea din Teleorman? Totul a plecat de la nevoia reală a Primăriei Azuga de a scoate din circuitul forestier un teren de aproape un hectar, situat în Azuga.

Pe acest teren împădurit de aproape un hectar, Primăria trebuia să execute lucrări de “Amenajare drum acces stație de tratare a apei și obiective turistice“ (conform unui răspuns oficial al Primăriei trimis către RL). Legea spune, însă, că în astfel de cazuri, pentru un hectar de teren scos din circuitul forestier, trebuie să fie împădurite alte cinci hectare în altă zonă.

Cum Primăria Azuga nu de­ținea minimum cinci hectare de teren pe care să le împădurească, a fost găsit salvatorul Ioan Niculae. Care a oferit nu cinci, ci 7,5 hectare de teren agricol, în comuna Vedea, Teleorman, pentru ca Primăria Azuga să-și respecte obligațiile legale.

Terenul din Vedea, Teleorman, însă, nu a fost plătit de către Primăria Azuga, ci primit la schimb cu un teren de aproape zece hectare în Azuga.