Ioan Oltean, acuzat că a luat MITĂ într-o parohie: „Nu ştiu unde este biserica Chitila” VIDEO

Deputatul PNL Ioan Oltean este acuzat de procurori că a primit 600.000 de euro, într-o biserică, de la omul de afaceri Mihai Rotaru, în schimbul exercitării influenței pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii pentru un teren din Piteşti. Ioan Oltean a declarat, joi seară, la plecarea de la DNA, că nu ştie unde se află biserica în care se presupune că a primit şpaga.

26 nov. 2015, 16:32
Ioan Oltean, acuzat că a luat MITĂ într-o parohie: „Nu ştiu unde este biserica Chitila”  VIDEO

Ioan Oltean a fost ridicat, joi, de pe Aeroportul Otopeni şi dus la audieri la DNA. În jurul orei 18.00, când a ieşit de la audieri, deputatul liberal a declarat că nu ştie unde este biserica în care spune că a luat mită şi că nu s-a întâlnit niciodată într-un lăcaş de cult cu omul de afaceri Mihai Rotaru.

Este o anchetă în curs, nu am ce să declar mai mult„, a spus Ioan Oltean.

Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită 600.000 de eruo în biserica Chitila, Ioan Oltean a declarat: „Nu ştiu unde este biserica Chitila”.

Mai mult, Ioan Oltean a precizat că nu s-a întâlnit niciodată în biserică cu omul de afaceri Mihai Rotaru.

Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu sunt urmăriţi penal în dosarul în care au fost reţinuţi Mihai Rotaru şi Sergiu Diaocmatu. Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență, iar Teodorescu de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Oltean a primit 600.000 euro „în incinta unei parohii”, în schimbul exercitării influenței pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii pentru un teren din Piteşti.

DNA precizează că, la 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Procurorii au constatat că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, fiind facilitată obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

„Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis lui Oltean 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susțin procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.