Ioan Pop de Popa, medicul care a făcut prima operaţie pe cord deschis din România, a murit

Ioan Pop de Popa, medicul care a făcut prima operaţie pe cord deschis din România, a murit la vârsta de 93 de ani.

01 mai 2021, 13:23
Ioan Pop de Popa, medicul care a făcut prima operaţie pe cord deschis din România, a murit
Ioan Pop de Popa, medicul care a făcut prima operaţie pe cord deschis din România, a murit

Ioan Pop de Popa, medicul care a făcut prima operatie pe cord deschis din Romania la 5 aprilie 1973, la Targu-Mures, a murit.

Ioan Pop de Popa a murit. Avea 93 de ani

Citeşte şi Raed Arafat anunţă revenirea la normalitate. „Situaţia merge înspre îmbunătăţire vizibil

ă”

Cunoscutul medic cardiolog, specialist in chirurgie cardio-vasculara a urmat cursurile Facultatii de Medicina Generala din Cluj (1946-1952), pe care a absolvit-o cu diploma de merit Magna cum laude.

Intre anii 1949-1954 a fost numit preparator la Institutul de Anatomie umana si chirurgie operatorie a IMF din Cluj, apoi extern la Clinica de chirurgie generala nr. 1 a profesorului doctor Aurel Nana.

In perioada 1953-1954 a realizat prima inima artificiala si primul plaman artificial din Romania, atunci printre primele patru din lume. A efectuat primele circulatii extracorporale experimentale din Romania, inclusiv primele hemodilutii in CEC. A inceput primele transplante experimentale de organe, de rinichi si pancreas, potrivit ziare.com. 

In 1970 – 1971 a efectuat o specializare in chirurgia cardiovasculara in Texas, SUA, la Houston, si in Portland, Oregon, cu o bursa acordata de Statele Unite. (B – pag. 79-86)

In 2000, Ioan Pop de Popa a devenit senator, fiind ales in municipiul Bucuresti pe listele Partidului Umanist Roman (PUR). In septembrie 2003 a demisionat din PUR si s-a inscris in Partidul Social Democrat.

In 2004, in calitate de senator si membru in Comsisia sanatate a Senatului, impreuna cu un grup de parlamentari, a participat la elaborarea proiectului de lege intitulat Legea de organizare si functionare a Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

Anuntul decesului a fost facut de Dacian Palladi, nepotul sau, pe pagina sa de Facebook.

„A trecut la cele veșnice, profesorul (orădean) academician doctor docent Ioan Pop de Popa (născut 1927), medic cardiolog, specialist în chirurgia cardio-vasculară, cel care în 5 aprilie 1973 a realizat (la Târgu-Mureș) prima operație pe cord deschis din România.

A fost un munte de dragoste și bunătate, un exemplu viu a ceea ce a fost har și dar de Sus, pentru o profesie parcă predestinată…

Odihnește-te în pace unchiule, iar Tatăl Ceresc să-i mângâie pe cei rămași în vremelnica călătorie”, este mesajul transmis de nepotul cunoscutului medic.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 1 mai 2021. Cazuri puţine, amenzi multe înainte de Paşte