Ioan Rus: Dacă am fi foarte serioşi, ar trebui să avem două autostrăzi transcarpatice până în 2018

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat vineri, la Braşov, că ar fi posibil ca până în anul 2018 să existe două autostrăzi transcarpatice, una dinspre Moldova spre Transilvania şi una de la sud spre Transilvania.

03 oct. 2014, 14:24
Ioan Rus: Dacă am fi foarte serioşi, ar trebui să avem două autostrăzi transcarpatice până în 2018

„Acest obiectiv este fezabil şi realizabil. La 1918 am făcut Marea Unire, la 2018, dacă am fi serioşi şi harnici, atunci am putea sărbători marea integrare, în sensul ca să fie integrate toate provinciile româneşti în aceeaşi ţară numită România. Dacă ar fi integrate acum, am avea avion de la Iaşi la Cluj, apoi la Timişoara, dar nu avem. Sau am avea autostrăzi transcarpatice şi aşa mai departe. Este şi un orizont de timp mobilizator. Am putea să ne raportăm la el şi să-l atingem. Cred că 2018 este o dată rezonabilă”, a afirmat ministrul Transporturilor.

În ceea ce priveşte autostrada Comarnic-Braşov, Ioan Rus a precizat că sunt alte angajamente, iar în următoarea perioadă vor fi o serie de discuţii despre acest obiectiv. Şi pe calea ferată vor fi investiţii cu un număr destul de important de miliarde de euro.

„Avem probleme în România că sunt 10.000 de kilometri de rută de cale ferată şi 20.000 de kilometri de linie de cale ferată pentru că avem triaje cu sute de kilometri neutilizaţi, dar care produc costuri”, a spus Ioan Rus.

Master Planul General de Transport. Ce autostrăzi şi drumuri urmează să fie construite în România până în 2030

El a adăugat că şi pe Dunăre va fi o sumă de investiţii, dar şi în porturile dunărene, pentru că Dunărea trebuie transformată dintr-un fluviu navigabil 250 de zile, ca în prezent, într-unul navigabil 365 de zile pe an. Ioan Rus a ţinut să precizeze că este pentru prima dată când există un document strategic care identifică problemele de infrastructură în România de toate tipurile, problemele pe care el le creează şi dă soluţii, şi nu este făcut de politicienii români, ci de cea mai mare firmă de specialitate din lume. Fiecare milimetru de autostradă, drum expres transregional, port sau aeroport are în spate o documentaţie care justifică existenţa sa în care se ţine cont de media de trafic zilnică, de nevoie de interconectivitate între două zone.

„Va trebui să explicăm, nu cu patimă. Dacă legi Sibiul de Piteşti legi 500.000 de oameni şi o seamă de transporturi industriale. Dacă legi Sibiul de Braşov, de Ploieşti, de Bucureşti, legi două milioane de oameni. Nevoia de interconectivitate pe această zonă este mai mare decât pe zona aceea. Sigur, fiecare ar dori să treacă autostrada sau drumul expres prin faţa porţii, să avem gară în curte. Din punct de vedere economic, acest master plan este un document după dezbaterea publică strategic, pe care-l transformăm într-un document operaţional, în care şi etapizăm. Asta va fi peste o lună în care spunem începem de aici, începem de dincolo. Lucrăm la această oră să găsim soluţii. Dacă tot facem 30 de kilometri de drum să facem între ceva şi ceva”, a afirmat Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a participat vineri la inaugurarea pistei aeroportului Braşov-Ghimbav alături de ministrul Economiei, Constantin Niţă.