Ioan Rus nu crede că PSD se va SCINDA: E maxima TÂMPENIE că trebuie să îţi dai DEMISIA dacă ai pierdut

Vicepreşedintele PSD Ioan Rus nu crede că Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia după eşecul la prezidenţiale, susţinând că este "maxima tâmpenie" ca un lider să demisioneze dacă a pierdut o competiţie electorală. În plus, Rus spune că PSD nu se va scinda.

26 ian. 2015, 09:32
Ioan Rus nu crede că PSD se va SCINDA: E maxima TÂMPENIE că trebuie să îţi dai DEMISIA dacă ai pierdut

Ioan Rus a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că PSD nu se va scinda, iar Congresul PSD din martie nu a fost anulat.

„În acest moment, nu văd niciun fel de problemă legată de o eventuală scindare a PSD sau de crearea unor tulburări masive în partid. Chiar nu văd. (…)

Decizia Biroului Politic Naţional al PSD prin care s-a spus că facem Consiliu Naţional în primăvara acestui an ca să nu suprapunem un congres şi dezbaterile în congres cu dezbaterile pe care opoziţia doreşte să le creeze faţă de o moţiune de cenzură, va fi validată sau nu la Comitetul Executiv. Vorbim despre eventualele speranţe ale unora care nu s-au îndeplinit şi atunci, în fiecare seară, încearcă să spună la televizor că aşa şi pe dincolo. Dacă suntem raţionali şi ţinem cont de ce poziţii au fost, în ce cadru, acesta este adevărul. Nu vorbim de anularea unei decizii a unui for statutar care spunea că în martie va fi Congres şi acelaşi for, sau altul superior, a decis că în toamnă. Sunt frământări, o mică furtună într-un infinit mic pahar cu apă”, a spus Rus. 

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor critică ideea că un lider trebuie să demisioneze dacă a pierdut o competiţie electorală.

Este maxima tâmpenie pe care unii dintre politicienii români o promovează permanent. Dacă ai pierdut, trebuie să îţi dai demisia, să te retragi. Nu, trebuie să continui lupta, trebuie să susţii, în continuare, poziţia ta, filozofia ta, programul politic, cel economic. Sunt unii care consideră că locul doi trebuie să dispară pentru ca, eventual, să acceadă ei în poziţii de competiţie finală. E o variantă absurdă care, încet-încet, va dispărea din discursul public, pe măsură ce oamenii vor depăşi clasa a VII-a la zi, cei care se ocupă de aceste lucruri”, a arătat Rus. 

În ceea ce priveşte excluderea lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie din PSD, Rus a recunoscut că a avut un semn de îndoială faţă de luarea unei astfel de măsuri.

„Mircea Geoană este, fără îndoială, un băiat inteligent, în ceea ce priveşte caracterul, însă, are multe lucruri care trebuie corectate. Ceea ce face în acest moment mie îmi demonstrează că nu pot fi corectate”, a susţinut Ion Rus.

Referindu-se la Marian Vanghelie şi Radu Mazăre, vicepreşedintele PSD a spus că aceştia „sunt pitoreşti în interiorul PSD şi acceptaţi ca atare”, considerând însă că nici ei, nici Mircea Geoană nu vor avea nicio şansă să coaguleze în jurul lor „o mişcare social-democrată nouă, care să rupă”.

Întrebat dacă nu există riscul scindării PSD în urma înfiinţării unor noi formaţiuni de către Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, pe de-o parte, şi de către Sebastian Ghiță, pe de altă parte, Rus a răspuns negativ.

„Nu. Geoană şi Vanghelie nu cred că au vreo şansă, asta este clar, iar Ghiţă se referă la o altă construcţie, cu oameni noi”, a menţionat Ioan Rus.