Ioana Petrescu despre laudele aduse de Băsescu: Apreciez încrederea pe care o are în mine

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat, la România TV, că reuşita sa în Guvern este importantă pentru a da un semnal tinerilor care au studiat în străinătate şi ar vrea să se întoarcă în ţară. Cât despre laudele pe care i le-a adus preşedintele Traian Băsescu, Petrescu a spus că apreciază încrederea acordată.

01 apr. 2014, 15:39
Ioana Petrescu despre laudele aduse de Băsescu: Apreciez încrederea pe care o are în mine

Ministrul de Finanţe a spus că are ca ţintă două obiective majore pentru mandatul său. „Treaba mea este să colectez cât mai multe venituri la bugetul de stat. Voi avea grijă să combat evaziunea fiscală şi voi lucra şi la conformarea voluntară”, a declarat Ioana Petrescu.

Aceasta a luat deja primele măsuri după ce raportările pe primele trei luni arată un nivel nesatisfăcător al încasărilor la buget. „Nu sunt mulţumită de colectare. Îl schimb pe vicepreşedintele ANAF care se ocupă de colectare (…) Am discutat deja cu el, ştie că va fi schimbat”, a spus Petrescu.

Când a fost invitată să comenteze laudele pe care i le-a adus preşedintele Traian Băsescu într-o emisiune televizată duminică, Petrescu a spus: „Este important să reuşesc pentru că sunt printre primii care s-au întors în ţară să lucrez pentru Guvern. Nu-l cunosc pe domnul preşedinte, dar apreciez încrederea pe care o are în mine”.

Duminică seara, Traian Băsescu a spus, la B1 TV, că îşi pune speranţe într-o serie de tineri politicieni sau demnitari, printre ei nominalizându-i şi pe Ioana Petrescu. „Sunt convins că poate mult mai mult decât par ziariştii că pot să accepte. Sunt convins că o să le pună pielea pe băţ prin Ministerul de Finanţe în câteva luni. E mai mult o speranţă. Până acum am vorbit cu ea doar la depunerea jurământului”, a spus Traian Băsescu.

Ioana Petrescu, noul ministru al Finanţelor, deţine un doctorat şi un masterat în economie la Universitatea Harvard şi este licenţiată în economie şi matematică la Colegiul Wellesley.  Ponta a menţionat că Ioana Petrescu are, în ciuda vârstei tinere, experienţă în domeniu, ceea ce o recomandă pentru a deţine funcţia de ministru al Finanţelor. Ioana Petrescu a fost numită în septembrie în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Ioana Petrescu, consilier economic al premierului Victor Ponta, este specialistă în combaterea evaziunii şi şi-a parasit temporar job-ul de asistent universitar la Universitatea Maryland din SUA pentru a se putea dedica activităţilor de la Palatul Victoria.

„Sunt profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Am venit în România pentru un an pe un post de consilier de stat că să îl ajut pe premier cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relaţia cu mediul de afaceri şi cu investiţiile. Sunt specializată pe finanţe publice, economia ţărilor în curs de dezvoltare şi emergente şi pe economia de securitate naţională. Am terminat Universitatea Harvard (doctorat şi mastrat în economie) şi Wellesley College (licenţă în economie şi matematică)” a explicat Ioana Petrescu la rubrica „Despre mine” de pe blogul personal.