Iodura de potasiu ar putea fi distribuită în farmacii. Medicamentul administrat în caz de accident nuclear după consultarea medicului de familie DOCUMENT

Ministerul Sănătății vrea să distribuie populației medicamentul iodură de potasiu, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis, după cum prevede un proiect de ordin semnat de Alexandru Rafila.

24 mai 2022, 17:56
Iodura de potasiu ar putea fi distribuită în farmacii. Medicamentul administrat în caz de accident nuclear după consultarea medicului de familie DOCUMENT

Ministerul Sănătății deține, prin direcțiile de sănătate publică, iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populației eligibile exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear!

„Informarea de către autorități către populație în caz de eveniment sau incident nuclear se va face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.

Astfel, pentru a ajunge la populația eligibilă și sub vârsta de 40 de ani, Ministerul Sănătății va distribui populației iodură de potasiu 65 mg in scop preventiv prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la dispoziția farmaciilor din lista prevăzută la art.1 odată cu comprimatele de iodură de potasiu 65 mg Ghidul de Informare Generală din anexa nr. 1 la prezentul ordin, cu scopul ca fiecare farmacie să primească odată cu comprimatele, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a medicamentului”, reiese din referatul de aprobare a ordinului privind distribuirea iodurii de potasiu.

Citeşte şi: Tudor Ciuhodaru atrage atenția. Cât de nocivă poate fi iodura de potasiu dacă nu e administrată cum trebuie: Poate provoca rău!

Cantitățile distribuite către farmaciile din lista publicată se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu avizul Ministerului Sănătății.

Ordin-IOD-final

Iodura de potasiu se va administra în caz de accident nuclear după consultarea medicului de familie

„Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se ridică din farmaciile din lista prevăzută pe pagina web a Ministerului Sănătății”, se mai arată în documentul elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila vrea campanie de informare la TV şi radio cu privire la administrarea pastilelor cu iodură de potasiu