Iohannis, despre un nou ACORD cu FMI: Să ia Guvern decizii fără a cunoaşte motivaţiile? Ar fi destul de grav

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi seară, într-un interviu la Digi24, că nu este doar "treaba Guvernului" să hotărască dacă România mai are nevoie de un acord cu FMI sau nu.

19 feb. 2015, 19:51
Iohannis, despre un nou ACORD cu FMI: Să ia Guvern decizii fără a cunoaşte motivaţiile? Ar fi destul de grav

Dacă este nevoie de un acord cu FMI sau nu este una din chestiunile care trebuie foarte bine gândite între mai mulți actori. Mi se pare că nu este doar treaba Guvernului să hotărască dacă mai trebuie sau nu acord cu FMI. Chestiunea nu este simplă, sunt argumente foarte serioase pro și contra. Dacă discuția se duce mai departe este mai ușor de găsit o soluție„, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că i se pare „destul de grav” ca Guvernul singur să decidă dacă România mai are nevoie de acordul cu FMI sa nu. „Dacă ar fi venit Ministrul Finanțelor sau cine se ocupă acolo și să spună: noi ne pregătim să intrăm în zona euro și termenul asumat e 2019. Nu poți intra direct în zona euro, trebuie doi ani de pregătire, de rata fixă la schimb. Ajungem foarte repede în 2016, 2017, să spună: nu vrem acord cu FMI, pentru că înlocuim arca FMI cu ancora ERM2, așa se numește proiectul. Și pentru că vrem în zona euro, nu mai vrem cu FMI, pentru că nu mai trebuie. România nu mai are nevoie de ancora de țară în dezvoltare, ci de o ancoră nouă. Asta ar fi o explicație pe care aș fi găsit-o bună, dar așa, pur și simplu, să spună că nu mai are nevoie de acord… Ok, dar de ce nu mai este nevoie? Mă întreb și eu, să ia un Guvern decizii doar așa, fără a cunoaște motivațiile? Ar fi destul de grav„, a conchis preşedintele Klaus Iohannis.