Iohannis a promulgat Legea care introduce săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind unele măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor, care prevede ca de la 1 ianuarie 2019 toate sediile instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor.

27 apr. 2018, 14:48
Iohannis a promulgat Legea care introduce săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor

Legea, promulgată prin decret de şeful statului, are obiect de reglementare instituirea unor măsuri de protecţie a victimelor infracţiunilor prin transpunerea unor dispoziţii ale Directivei 2012/29/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 octombrie 2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii.

„Începând cu data de 1 iunie 2018, sediile nou construite ale instanţelor de judecată vor fi dotate cu săli de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor, iar începând cu data de 1 ianuarie 2019 în sediile instanţelor de judecată vor fi amenajate spaţii de aşteptare separate pentru victimele infracţiunilor”, se arată în actul normativ, iniţiat de Guvern şi adoptat de Parlament.

Potrivit legii promulgate, o victimă poate fi însoţită de către o altă persoană atunci când se prezintă în faţa autorităţilor pentru a depune o plângere.

„Cu ocazia primului contact cu autorităţile, victima poate fi însoţită de către o persoană aleasă de ea în vederea facilitării comunicării cu acestea. La depunerea plângerii, conform art. 289 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, victima va primi o confirmare scrisă a acesteia. Confirmarea va cuprinde numărul de înregistrare al plângerii, precum şi date cu privire la fapta pentru care plângerea a fost depusă. Dacă victima nu vorbeşte sau nu înţelege limba română, aceasta poate cere să primească, ulterior, şi traducerea confirmării scrise prevăzute la alin. (7)”, informează documentul.

Alte decrete semnate, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis sunt cele pentru promulgarea următoarelor legi: „decret privind promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 94/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Informaţional pentru Piaţa Produselor Agricole şi Alimentare; decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare; decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2017 privind modificarea art. VIII alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educaţiei, cercetării, formării profesionale şi sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.


loading...