Legea prin care reprezentantul elevilor are drept de vot în CA-ul şcolilor, promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea unei legi care prevede că reprezentantul elevilor va avea drept de vot în şedinţele Consiliului de Administraţie din licee şi din unităţile postliceale.  

30 apr. 2015, 14:30
Legea prin care reprezentantul elevilor are drept de vot în CA-ul şcolilor, promulgată de Klaus Iohannis

Legea a fost adoptată de Senat, pe 15 aprilie, şi modifică Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât reprezentantul elevilor să aibă drept de vot în şedintele Consiliului de Administraţie din licee şi din unităţile postliceale.

Citeşte şi: GEORGE MAIOR şi EMIL HUREZEANU, numiţi de Klaus Iohannis ambasadori în SUA şi Germania

Potrivit propunerii, reprezentantul elevilor în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ din ciclul liceal şi postliceal trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, respectiv să aibă 18 ani.

În acest sens, elevii îşi vor desemna democratic reprezentantul, în acest for de decizie. În cazul unităţilor de învăţământ care nu au ciclu liceal, este firesc ca reprezentantul elevilor să aibă statut de observator, se precizează în expunderea de motive la propunerea legislativă.

Iniţiatorii precizează că, deşi în actuala lege a educaţiei se arată clar că la şedinţele Consiliului de Administraţie al unităţilor de învăţământ participă şi reprezentatul elevilor, cu statut de observator, această normă nu a fost aplicată corespunzător, iar la nivelul şcolilor gimnaziale, reprezentantul elevilor nu a mai fost invitat, situaţia repetându-se şi la nivel liceal.

Parlamentarii dau şi date statistice, precizând că, deşi legea nr. 1/2011 este în vigoare de trei ani, în doar 326 de unităţi de învăţământ (32,56%) reprezentantul elevilor participă la şedinţele Consiliului de Administraţie, în 218 unităţi participă parţial iar în 455 de unităţi de învăţământ ( 45,45% ) nu participă deloc.

Astfel, doar în 54,33% din unităţile de învăţământ se respectă legea.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS: Lipsa de viziune, schimbările repetate şi inconsecvenţa au adus un mare deserviciu EDUCAŢIEI

Parlamentarii arată că, prin participarea a şedinţele Consiliilor de Administraţie, elevii dobândesc experienţă în domenii precum finanţe, buget, resurse umane şi management şi creşte, de asemenea, gradul de responsabilizare socială a elevilor.

Propunerea legislativă a fost semnată de deputaţi şi senatori de la PSD, PDL, PNL, PPDD, UDMR, PC-PLR şi independenţi.