Iohannis a promulgat legea privind amnistia pe tichetele cadou. ANAF, obligată să dea banii înapoi

Persoanele "lovite" de ANAF din 2019, când Fiscul a profitat de o neclaritate din lege, au primit amnistie. Președintele Klaus Iohannis a semnat legea trimisă de Parlament, iar în curând va fi publicată în Monitorul Oficial.

25 feb. 2023, 10:41
Iohannis a promulgat legea privind amnistia pe tichetele cadou. ANAF, obligată să dea banii înapoi

Klaus Iohannis a semnat această lege importantă pentru o mulțime de români, prin care tichetele cadou sunt scutite de taxe și impozite.

Subiectul legat de tichetele cadou a devenit foarte discutat de mulți români din 2019, când autoritățile fiscale au profitat de o neclaritate din lege și au dat startul mai multor controale, care vizau contribuțiile sociale și impozitul pe venit al cupoanelor achiziționate de diferite companii.

Citește și ANAF vrea să impoziteze banii trimişi de românii din diaspora. Cum se stabileşte cine sunt românii „bogaţi”

La momentul respectiv informații erau neclare și nu se înțelegea concret cine e responsabil de plata taxelor. Fiscul s-a grăbit să aplice sancțiuni, fără a se consulta cu specialiștii care au făcut legea, acest lucru fiind afirmat chiar și de directorul general în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MPF). Doru Dudaș i-a atras atenția Mirelei Călugăreanu, care nu a ezitat să spună că s-au dat multe amenzi, chiar dacă nu se cunoștea exact cine trebuie să-și asume taxele, compania care a realizat tichetele sau cea care le-a oferit mai departe angajaților.

Ce spune Legea amnistiei pe tichetele cadou promulgată de Iohannis

Președintele Iohannis a semnat documentul care scutește cupoanele menționate de taxe, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Conform legii, diferențele fiscale principale și obligațiile aferente sunt excluse, ca urmare a faptului că sumele se încadrează în categoria veniturilor din salarii și celor asimilate. Așadar, ordonanța a fost reîncadrată, având în vedere că, inițial, cupoanele erau considerate drept venituri din alte surse.

Citește și Şeful ANAF anunţă noi schimbări pentru români: „Toţi contribuabilii vor fi notificaţi”

Amnistia este valabilă pentru toate perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a propunerii și până la 31 decembrie 2020. Obligațiile accesorii și diferențele de obligații fiscale principale care au fost stabilite de organul fiscal, prin compensare, plată, executare silită sau dare în plată trebuie să fie restituite contribuabililor care solicită acest lucru. În termen de 30 zile, ANAF trebuie să facă publică precedura de aplicare, precum și modalitățile de restituire.