Iohannis a semnat învestitura noului Guvern: „Sunt multe probleme de rezolvat, urmează un an super-electoral”. Guvernul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Gest neaşteptat făcut de liderul PSD la prima şedinţă de Guvern

Miniștrii Cabinetului Ciolacu vor prelua mandatele oficial, iar ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului a avut loc joi la Palatul Cotroceni. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.

15 iun. 2023, 16:59
Iohannis a semnat învestitura noului Guvern: „Sunt multe probleme de rezolvat, urmează un an super-electoral”. Guvernul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Gest neaşteptat făcut de liderul PSD la prima şedinţă de Guvern

UPDATE

: Marcel Ciolacu a susţinut primele declaraţii după şedinţa de guvern condusă, în premieră, joi.

„Din acest moment, la Guvern si la toate ministerele, intram in sistem de mobilizare generala. Nu putem rata nimic: pensiile speciale, randamentul intreprinderilor de stat. Trebuie ca rezultatele sa se vada concret in buzunarele oamenilor. De aceea, in fiecare sedinta vom avea masuri economice. Prima si cea mai importanta conditie este scaderea inflatiei. Alaturi de acest demers, avem masuri tintite pentru a sustine agricultura, constructiile si energia.”, a anunţat Ciolacu.

UPDATE. Guvernul Ciolacu s-a reunit joi, 15 iunie, de la ora 19.00, pentru prima ședință de la învestire. Prima noutate adusă de premierul PSD a fost schimbarea așezării în sala de ședințe. Marcel Ciolacu nu s-a așezat în capul mesei, cu miniștrii în lateral, ci s-a așezat în mijlocul unei laturi, cu miniștrii în jurul său.

UPDATE Klaus Iohannis, după depunerea jurământului: „Vă felicit pentru depunerea jurământului și vă urez mult succes. În ansamblu, rezultatele sunt foarte bune, vreau să-l felicit pe fostul premier Nicolae Ciucă pentru munca depusă. Subiectul cel mai discutat din ultimele săptămâni a fost rotația premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, procedura s-a încheiat. Nu e puțin lucru și e prima dată în România că se întâmplă o astfel de mișcare. E important pentru politica românească, pentru România și români. Pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate și că politicienii sunt deciși să își ia mandatele foarte în serios. S-a încheiat prima parte, sub conducerea premierului Ciucă, și coaliția a dovedit că știe să gestioneze trebuirile publice. Seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate sunt cuvintele care descriu prima parte a mandatului,.

Felicit pe premierul Ciucă și echipa cu care a lucrat dle Ciolacu, ați fost parte în echipă. Sunt încredințat că în această nouă postură veți continua munca începută de coaliție acum un an și jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat. În practică, știm că merge din ce în ce mai greu Avem jumătate de an în care putem rezolva foarte multe lucruri după care intrăm într-un an super-electoral cu patru alegeri. Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important e să vă străduiți să rezolvați problemele României, doar după aceea problemele legate de formațiunile politice Vă doresc un mandat bun, cu rezultate”.

Klaus Iohannis a mai semnat joi şi decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în Cabinetul Ciolacu.

Decretul privind numirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial.  Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.

Astfel, şeful statului a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

– Ion-Marcel Ciolacu – prim-ministru

– Marian Neacşu – viceprim-ministru

– Marian-Cătălin Predoiu – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne

– Marcel-Ioan Boloş – ministrul finanţelor

– Sorin Mihai Grindeanu – ministrul transporturilor

– Gabriela Firea – ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse

– Alina-Ştefania Gorghiu – ministrul justiţiei

– Angel Tîlvăr – ministrul apărării naţionale

– Ligia Deca – ministrul educaţiei

– Raluca Turcan – ministrul culturii

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, replică pentru UDMR: „Fiecare a avut partea lui de vină”. Kelemen Hunor a dat de pământ cu premierul PSD

– Luminiţa-Teodora Odobescu – ministrul afacerilor externe

– Ştefan-Radu Oprea – ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului

– Adrian Câciu – ministrul investiţiilor şi proiectelor europene

– Adrian-Ioan Veştea – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei

– Alexandru Rafila – ministrul sănătăţii

– Florin-Ionuţ Barbu – ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

– Sebastian-Ioan Burduja – ministrul energiei

– Marius-Constantin Budăi – ministrul muncii şi solidarităţii sociale

– Bogdan-Gruia Ivan – ministrul cercetării, inovării şi digitalizării

– Mircea Fechet – ministrul mediului, apelor şi pădurilor”.

Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului. Noul Executiv a obţinut 290 de voturi „pentru”. Au fost înregistrate 95 de voturi „împotrivă”. Din poziţia de preşedinte al Senatului, fostul premier Nicolae Ciucă l-a felicitat pe noul premier Marcel Ciolacu. Liderul PSD le-a mulţumit parlamentarilor, promiţând că va încerca să se ridice la nivelul aşteptărilor acestora şi ale românilor, în perioada următoare.

Marcel Ciolacu și-a prezentat aproximativ o oră programul de guvernare în fața Parlamentului. Diana Șoșoacă, George Simion, dar și lideri ai USR au făcut circ în timpul discursului actualului premier. Ba mai mult, liberalii au primit câte trei trandafiri roșii, pentru pactul făcut cu PSD.

Citeşte şi: 290 de voturi pentru învestirea Guvernului Marcel Ciolacu / Executivul PSD+PNL va depune jurământul în această seară, la Palatul Cotroceni (VIDEO)