Klaus Iohannis: Juncker m-a asigurat de tot sprijinul pentru intrarea în spaţiul Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că acesta l-a asigurat de tot sprijinul pentru România, în chestiunea intrării României în spaţiul Schengen.

15 ian. 2015, 15:59

Klaus Iohannis a afimat că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker şi „au acelaşi punct de vedere, pe tematica Schengen”.

„Domnul preşedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România, în chestiunea intrării României în spaţiul Schengen”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă va continua discuţiile cu privire la demersul aderării României la Schengen, şeful statului a răspuns că, în mod evident, va face acest lucru, pentru că este o problemă importantă pentru România.

Este o problemă importantă pentru noi şi doresc să o discut cu toţi partenerii. Am constat cu bucurie că astăzi cei doi preşedinţi ( Donald Tusk şi Jean Claude Juncker, nr) au împărtăşit punctul meu de vedere că România poate şi trebuie să devină cât de repede se poate parte din spaţiul Schengen. În continuare voi avea întâlniri şi discuţii cu ceilalţi parteneri din Uniune pe această temă. Primele discuţii la începutul lunii februarie cu ocazia unei vizite combinate în Franţa şi Germania. Voi continua discuţia cu aceşti parteneri şi voi continua evident discuţiile până rezolvăm problema, sper”, a precizat şeful statului.

Preşedintele României a declarat că a avut o foarte mare plăcere să se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu care se cunoaşte de ceva vreme.

„Sunt foarte bucuros să vă spun că am găsit nu doar înţelegere ci şi punct de vedere aproape identic cu al meu la domnul preşedintele Junker, în mai multe puncte importante pentru România, pentru noi”, a anunţat Iohannis.

Şeful statului a arătat că a subliniat dorinţa sa şi a românilor de a finaliza procesul de integrare totală în Uniunea Europeană şi de a deveni membru, nu cu toate drepturile, pentru că şi acum avem toate drepturile, ci un membru acceptat şi respectat în nucleul Uniunii Europene”, a precizat Iohannis.

Iohannis, în vizită la Bruxelles: O prioritate a mandatului meu este aprofundarea integrării europene VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că ” unul din obiectivele cele mai importante din mandatul său este europenizarea completă a României”.

Klaus Iohannis a precizat totodată că un subiect discutat cu preşedintele Comisiei Europene s-a referit la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, el precizând că punctele de vedere au fost „practic identice” şi anunţând că în câteva zile vom avea un nou raport MCV.

Peste câteva zile, doar vom avea un nou raport pe această speţă, am căzut de acord că acest lucru ne încurajează să spunem că în următorii ani, pe timpul mandatelor noastre, vom finaliza această procedură cu succes, pentru că România a făcut progrese semnificatice în consolidarea instituţiilor statului, în implementarea reformelor structurale, în consolidarea statului de drept , în consolidarea independenţei justiţiei”, a spus Iohannis.

Am avut puncte de vedere practice identice în această chestiune”, a mai adăugat preşedintele României.

Preşedintele a ţinut să precizeze în declaraţia de presă comună susţinută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi concluziile discuţiilor cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, precizând că a fost o întâlnire „foarte bună, amicală”.

„În esenţă, am discutat aceleaşi probleme şi sunt foarte bucuros să vă spun că am primit acelaşi tip de răspuns şi acelaşi tip de deschidere. Aceste două întâlniri mă fac să cred că pentru România vom avea progrese semnificative în dosarele care ne interesează foarte mult”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a plecat, joi, la Bruxelles, în prima sa vizită externă ca preşedinte al României. În Belgia, Iohannis are programate întâlniri cu înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi ai NATO.

 
În programul vizitei de două zile a preşedintelui, sunt trecute întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
 
 

loading...
Partenerii noștri