Iohannis, la sediul MAE: Am CONVINGEREA că împreună cu echipa lui Cioloş vom continua să REPUNEM România pe HARTA lumii

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat, marți, convingerea că, împreună cu Președinția, echipa guvernamentală a premierului Dacian Cioloș va continua procesul de repunere a României pe harta lumii.

17 nov. 2015, 20:57
Iohannis, la sediul MAE: Am CONVINGEREA că împreună cu echipa lui Cioloş vom continua să REPUNEM România pe HARTA lumii

„Dacă o țară are nevoie de colaborare într-un domeniu între Președinție și Guvern, atunci cu siguranță acest domeniu este politica externă. Nu se poate fără colaborare. Am reușit — chiar în condițiile în care, pe alocuri, colaborarea a fost dificilă — să colaborăm în zona de externe. În zona de externe am reușit și am toată convingerea că vom continua, așa, cu noua echipă a prim-ministrului Dacian Cioloș, să repunem România pe harta a lumii”, a declarat Iohannis, la sediul MAE, la ceremonia de preluare a mandatului de către noul ministru, Lazăr Comănescu.

CITEŞTE ŞI: Cioloş a preluat OFICIAL funcţia de premier. Iohannis: Nu voi încerca să IMPUN Guvernului ce şi cum să facă. UPDATE

Șeful statului i-a mulțumit fostului ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, „pentru munca depusă și pentru parteneriatul sincer” cu el și echipa sa, dar l-a felicitat și pe noul ministru Lazăr Comănescu pentru numire.

El a reamintit că baza politicii externe românești e parteneriatul strategic cu UE, locul și rolul României în NATO și în Uniunea Europeană.

„De aici mai departe trebuie să colaborăm și să construim. Am toată încrederea că acest guvern și echipa pe care o va construi ministrul Comănescu la Externe va face exact acest lucru”, a subliniat Klaus Iohannis.

Premierul Dacian Cioloș i-a transmis ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, la ceremonia preluării portofoliului Externelor, că acesta reprezintă o piesă „foarte importantă” în echipa guvernamentală, care se bazează pe „experiența” și „înțelepciunea” sa.

„Dragă Lazăr, (…) mă bucur că ai acceptat să faci parte din această echipă. Vei fi o piesă importantă în această echipă, ne bazăm pe experiența, pe înțelepciunea ta și sunt convins că vei pune în slujba acestui guvern ceea ce ai asimilat în bogata ta experiență de diplomat. Avem un mandat relativ scurt, de un an de zile, însă ne așteaptă și pe agenda europeană (…), dar și pe agenda externă multe lucruri. România scoate din ce în ce mai mult capul în lume. Dincolo de diplomație, cred că avem foarte multe lucruri de făcut (…) pentru o politică externă comercială care să construiască pe experiența diplomatică românească o nouă perspectivă și pentru economia românească și pentru export”, a spus Cioloș.

El i-a mulțumit și fostului ministru Bogdan Aurescu pentru modul în care a reprezentat România în perioada în care s-a aflat fruntea Ministerului Afacerilor Externe, apreciind că făcut-o „cu inteligență, cu o diplomație sofisticată și cu mult profesionalism”.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat marți că angajamentul pe care și-l ia în funcția în care a fost desemnat este ca România să se confirme și mai puternic, prin ceea ce face în primul rând în regiune, drept un actor care contează.

„Ideea esențială e aceea de continuitate, pentru că în politica externă a României obiectivele fundamentale sunt aceleași. Ceea ce e foarte important e ca România, membră a Uniunii Europene, membră a Alianței Nord-Atlantice, prin ceea ce face în primul rând aici, în regiunea noastră, să se confirme și mai puternic ca un actor care contează. Acesta este angajamentul pe care mi-l iau în fața dumneavoastră și sper ca în finalul mandatului să puteți trage concluzia că mi-am respectat angajamentul”, a afirmat Comănescu la ceremonia de preluare a mandatului, care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Dacian Cioloș și a fostului șef al diplomației române, Bogdan Aurescu.

Citeşte şi: Guvernul Cioloş a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Acest Cabinet are absolut toată legitimitatea de a guverna

El a mai afirmat că, împreună cu echipa de la minister, va duce mai departe ceea ce a construit „cu mare dedicație” ministrul Bogdan Aurescu.

La rândul său, Aurescu a arătat că mandatul său a avut drept unic scop promovarea și consolidarea profilului internațional al României și a urat succes succesorului său.