Iohannis: Am dormit pe noi cu Legea terenurilor. Străinii nu vor fi interesaţi să cumpere pământ de la noi

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că "lumea s-a apucat prea târziu" să lucreze la Legea terenurilor, deşi acest lucru se putea face încă din 2008, transmite Mediafax. De asemenea, el a susţinut că nu vor fi foarte mulţi străini interesaţi să cumpere pământ din România.

16 ian. 2014, 15:46
Iohannis: Am dormit pe noi cu Legea terenurilor. Străinii nu vor fi interesaţi să cumpere pământ de la noi

„Iar am dormit pe noi, cum se spune, aşa, mai colocvial. Nicio surpriză că de la 1 ianuarie lucrurile se schimbă. Se putea lucra pe lege încă din 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. În ultimul moment, s-a încropit o lege care a fost refuzată de preşedinte. Părerea mea este că lumea s-a apucat mult prea târziu să lucreze pe această legislaţie”, a declarat Iohannis.

Acesta a precizat că posibilitatea vânzării terenurilor către persoane fizice străine „este un lucru stipulat în contractul de aderare a României la Uniunea Europeană şi punct”.

„Nu evaluăm acum dacă este bine sau rău. Acest lucru s-a evaluat în 2005 – 2006, când s-a negociat aderarea. Noi acum suntem în situaţia de a stabili cum se face treaba asta, nu dacă se face. Că unii sar în sus că acum vin străinii şi ne cumpără pământul… Au venit şi până acum şi au cam cumpărat, dar încă nu a luat niciunul pământul cu el” a adăugat prim-vicepreşedintele liberal.

Acesta a explicat că vânzarea terenurilor către străini nu este o noutate, însă de acum pot cumpăra teren şi persoane fizice.

Întrebat dacă crede că este adevărat că „ungurii ne cumpără pământul”, Iohannis a răspuns râzând: „Asta este o chestiune de care eu nu mă tem”.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.

Preşedintele menţiona în cerere faptul că articolul. 2 alineat (2) stabileşte că „prevederile prezentei legi se aplică cetăţenilor români, respectiv cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)…” şi „persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)”.

VEZI SI:

Radu Zlati (PNL): Nu va fi o calamitate dacă cetăţenii din Ungaria vor cumpăra terenuri în Ardeal