Iohannis ameninţă primarii care nu vor alianţă cu PDL

Prezidențiabilul ACL și-a schimbat părerea cu privire la consecințele pe care OUG privind Statutul aleșilor locali le vor produce în cadrul PNL în decurs de doar câteva zile. Dacă duminică Iohannis afirma, la Vaslui, că este convins că foarte puțini primari vor părăsi partidul și că „ordonanța Ponta ne ajută să scăpăm de trădători", ieri, edilul Sibiului s-a sucit la 180 de grade și a recurs la amenințări la adresa primarilor care nu vor să facă alianță cu PDL și se gândesc să schimbe formațiunea politică din care fac parte.

04 sept. 2014, 11:57
Iohannis ameninţă primarii care nu vor alianţă cu PDL

Prezidențiabilul ACL și-a schimbat părerea cu privire la consecințele pe care OUG privind Statutul aleșilor locali le vor produce în cadrul PNL în decurs de doar câteva zile. Dacă duminică Iohannis afirma, la Vaslui, că este convins că foarte puțini primari vor părăsi partidul și că „ordonanța Ponta ne ajută să scăpăm de trădători”, ieri, edilul Sibiului s-a sucit la 180 de grade și a recurs la amenințări la adresa primarilor care nu vor să facă alianță cu PDL și se gândesc să schimbe formațiunea politică din care fac parte.

În cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a anunțat că ACL va contesta la Curtea Constituțională Ordonanța 55 și a transmis un semnal de alarmă către aleșii locali ai PNL și PDL că vor plăti cu funcția decizia de a părăsi partidele din care fac parte.

„Îi avertizez public pe toți colegii mei din administrația publică locală – aleși, președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni, consilieri locali și supleanți pe listele consiliilor – să nu se lase ademeniți și să nu opteze în concordanță cu această ordonanță. Noi, Alianța Creștin Liberală, vom ataca toate aceste acte. Vom ataca ordonanța, vom ataca fiecare opțiune a unui ales local în parte. (…) se vor trezi în situația de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor. Aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate de specialiștii noștri se văd foarte simplu”, a explicat Iohannis.

În context, secretarul general al PNL, Marian Petrache, precizat că PNL va iniţia o acţiune în instanţă pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală în care va cere încetarea mandatului primarilor care trec la alt partid şi recuperarea sumelor acordate acestora de către Guvern din momentul în care au trecut la alt partid.

Ceea ce par să nu știe, însă, specialiștii invocați de Iohannis ca inițiatori ai acestor demersuri împotriva aleșilor locali care doresc să-și schimbe apartenența politică este că acțiunile lor nu au o bază reală și legală. Chiar și în cazul în care CCR va declara ordonanța neconstituțională, aleșii locali nu își vor pierde mandatele pentru că au acționat în conformitate cu o dispoziție legală în momentul respectiv, iar deciziile CCR se vor aplica din momentul în care sentința va fi dată.

Prin urmare, acțiunile lui Iohannis nu au un temei real, fiind doar o strategie a liberalului de a pune presiune pe aleșii locali să nu părăsească partidul.