Iohannis în faţa preşedintelui din Israel: Avem ambiția să devenim un centru regional de combatere a antisemitismului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că România are ambiţia de a deveni un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului. De cealaltă parte, preşedintele Israelului s-a declarat convins că România va continua să activeze cu fermitate în controlul unor fenomene precum antisemitismul, xenofobia şi ura, în contextul preluării preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

07 mart. 2016, 10:21
Iohannis în faţa preşedintelui din Israel: Avem ambiția să devenim un centru regional de combatere a antisemitismului

„Pe 8 martie, mâine, România va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. Acest fapt reflectă puternicul nostru angajament faţă de trecut, faţă de comemorarea victimelor Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului şi xenofobiei. România va trata în cel mai responsabil mod cu putinţă şi cu mare onoare această sarcină, pentru îndeplinirea căreia vom colabora îndeaproape cu Israel. Avem ambiţia să devenim un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi de combatere a antisemitismului”, a afirmat preşedintele Iohannis, într-o declaraţie comună cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.

Şeful statului s-a declarat optimist cu privire la consolidarea relaţiilor dintre România şi statul Israel în anii următori.

Reuven Rivlin s-a declarat convins că România va continua să activeze cu fermitate în controlul unor fenomene precum antisemitismul, xenofobia şi ura, în contextul preluării preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

Citeştee şi: Klaus Iohannis, în Israel: Combaterea terorismului este un angajament ferm al României

De asemenea, el a vorbit despre situaţia din regiune, susţinând că Iranul constituie încă un pericol pentru Statul Israel, relatează Agerpres.

„Statul Israel este îngrijorat de ultimele desfăşurări în Orientul Mijlociu. Iranul constituie încă un pericol real pentru pacea Israelului, direct sau indirect”, a susţinut Reuven Rivlin.

El a amintit că în urmă cu o săptămână un lider iranian „a negat cu fermitate dreptul la existenţă al Statului Israel”.

„Aceste ameninţări adâncesc suspiciunea şi teama în întregul Orient Mijlociu, continuă să poziţioneze Iranul ca un factor subversiv care periclitează securitatea regională”, a completat preşedintele Israelului.

În ce domenii se pregătesc noi colaborări

„România se bucură în Israel de un loc de cinste, ca un stat care a păstrat şi a dezvoltat de-a lungul anilor relaţii bune, de calitate cu Statul Israel. În ultimele decenii aceste relaţii îşi găsesc expresia în comerţ, ştiinţă, economie şi diverse cooperări”, a afirmat Reuven Rivlin, în declaraţia comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Deja noi colaborăm în domenii strategice şi de apărare. Israelul este interesat şi se va bucura să lărgească colaborările în domeniile ciberneticii, agriculturii, industriei, sănătăţii”, a spus preşedintele israelian.

Preşedintele Iohannis efectuează o vizită de stat în Israel.