Klaus Iohannis cere reanalizarea Legilor Big Brother

Publicat: Joi, 05 Februarie 2015 13:45 // Actualizat: Joi, 05 Februarie 2015 14:19 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice. La îniţiativa şefului statului, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână să analizeze Legile Big Brother.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

Demersul are drept scop, potrivit Preşedinţiei, "depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora".

Administraţia Prezidenţială mai precizează că "reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi".

"Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic", se mai menţionează în comunicat.

Scopul discuţiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei.

Consultările se vor desfaşura în cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetică, organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică.

Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii.

Înainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparenţei decizionale, mai anunţă Administraţia Prezidenţială.

Anunţul Preşedinţiei vine în contextul în care, în luna ianuarie, Curtea Constituţională a decis că Legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, întrucât are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT. Decizia Curţii venea după respingerea unei alte legi, Legea 82/2012, intitulată legea "Big Brother", care şi ea fusese declarată, în vara lui 2014, neconstituţională de judecătorii CCR.

Iohannis: Învăţătura pe care ne-a lăsat-o Maniu este că trebuie să avem încredere în democraţie

Sesizarea de neconstituţionalitate pe legea securităţii cibernetice a fost făcută de deputaţii liberali, care au arătat, în sesizarea de neconstituţionalitate a Legii securităţii cibernetice, că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală.

Legea securităţii cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014 de plenul Senatului. Legea prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS şi CSAT. Senatul este Cameră decizională, după ce legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileşte cadrul general de reglementare în domeniul securităţii cibernetice şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, şi prevede obligaţii privind asigurarea securităţii sistemelor lor şi notificarea clienţilor în situaţia unor incidente/atacuri cibernetice şi luarea de măsuri pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare.

 

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 feb 23:57
Răspunde | Votează email 0 email
Marius
Doriti sa obtineti un venit suplimentar? Selectam urgent colaboratori (operator calculator) intr-un proiect de afacere pe termen lung. NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
05 feb 18:10
Răspunde | Votează email 0 email
Ion Hitru
Johanis, sri si dna marsaluiesc intr-un teutonic pas de defilare prin zoaiele latrinelor dambovitene. Senzatia e de incercare de realizare a cincinalului in jumatate de an. Ciudat eete ca poporul nu intelege intentiile politice ale partidului-stat dna-sri si nici jocurile teatrale, aproape grotesti de aliniere spre dreapta, ca o ofranda adusa aliatului frate de la apus.
05 feb 15:22
Răspunde | Votează email 0 email
Nelutu
Cred ca sasului i s-a urcat la cap!Sa nu incepa sa-si bata joc de romani,organizam un referendum si-l maturam urgent!
05 feb 14:07
... .recentcomments a{display:inline !important;padding:0 !important;margin:0 !important;}
ultimele stiri


Just another WordPress...
05 feb 14:00
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Source: romaniatv.net/ ...
05 feb 13:57
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Source: romaniatv.net
...
05 feb 13:56
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Source: romaniatv.net
...
05 feb 13:55
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
05 feb 13:48
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Soursa: romaniatv.net ...
05 feb 13:47
...accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Citește mai departe… Source: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8351
RON
04 Aug
noapte 16 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H