Iohannis consideră un avertisment declaraţia lui Putin prin care justifică pactul Ribbentrop-Molotov

Candidatul ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis, susţine că declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, 'prin care justifică semnarea pactului de neagresiune dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, precum şi a protocolului secret Ribbentrop-Molotov - act prin care României i se iau Basarabia şi Bucovina de Nord - este de natură să sporească îngrijorarea faţă de tendinţa revizionistă a politicii externe a Federaţiei Ruse', potrivit Agerpres.

08 nov. 2014, 09:44
Iohannis consideră un avertisment declaraţia lui Putin prin care justifică pactul Ribbentrop-Molotov

‘Primim un nou avertisment că Federaţia Rusă nu va accepta să aibă un rol minor în Europa şi că îşi doreşte cu orice preţ recunoaşterea propriilor interese. Revizionismul pe care Moscova îl anunţă prin vocea preşedintelui său la o întâlnire cu tineri istorici s-a observat anterior şi într-un lung efort de reeditare a manualelor de istorie, eliminându-se referinţele la atrocităţile comise de armata sovietică şi de regimul stalinist’, afirmă Klaus Iohannis, într-un comunicat de presă.

El menţionează că se alătură ‘vocilor reprezentanţilor europeni care condamnă atitudinea preşedintelui rus de a rescrie istoria şi de a o folosi în propriul interes vremelnic’.

‘Aceste declaraţii vor avea efectul nefast al sporirii neîncrederii între statele membre UE şi partenerii nord-atlantici, pe de o parte, şi Federaţia Rusă, pe de altă parte’, conchide Klaus Iohannis.

Cotidianul britanic ‘The Telegraph’ a publicat joi un articol în ediţia online în care relatează despre o întâlnire la Moscova a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu mai mulţi tineri istorici.

Conform sursei citate, Putin ar fi declarat că pactul de neagresiune URSS – Germania nazistă nu a reprezentat ‘ceva rău’ şi ar fi sugerat că Marea Britanie şi Franţa ar fi fost de vină pentru ‘marşul’ lui Adolf Hitler prin Europa. De asemenea, liderul de la Kremlin ar fi susţinut că istoricii occidentali încearcă ‘să ascundă’ evenimente din acea perioadă.

În acelaşi timp, notează ‘The Telegraph’, Putin i-ar fi îndemnat pe tinerii istorici să cerceteze, printre alte subiecte, cum a început al Doilea Război Mondial.