Iohannis: Criza de securitate din Europa, generată de agresiunea militară brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, a evidenţiat încă o dată importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării şi a Flancului Estic

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis, duminică, de Ziua Forţelor Terestre, că această componentă a Armatei României are un rol determinant în garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale, mai ales în contextul războiului din Ucraina provocat de Rusia.

23 apr. 2023, 11:12
Iohannis: Criza de securitate din Europa, generată de agresiunea militară brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, a evidenţiat încă o dată importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării şi a Flancului Estic

”Sărbătorim astăzi, 23 aprilie, Ziua Forţelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forţe ale Armatei României, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Aducem un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu dăruire şi patriotism sub drapelele de luptă ale unităţilor Forţelor Terestre, în ţară sau în misiuni în afara teritoriului României, sub egida ONU, NATO sau a Uniunii Europene. Totodată, cinstim astăzi memoria celor care şi-au sacrificat viaţa, slujind cu onoare şi credinţă patria şi poporul român”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul postat pe pagina Administrației prezidențiale.

El a subliniat că Forţele Terestre şi-au demonstrat profesionalismul.

”De-a lungul timpului, Forţele Terestre şi-au dovedit profesionalismul şi relevanţa pe timpul misiunilor executate în ţară şi în teatrele de operaţii, în cadrul acţiunilor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor producerii unor urgenţe civile sau pe timpul pandemiei de COVID-19. Astăzi, Forţele Terestre sunt o componentă modernă a Armatei României, cu un rol determinant în garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale. Actuala criză de securitate din Europa, generată de agresiunea militară neprovocată şi brutală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a scos în evidenţă încă o dată importanţa Forţelor Terestre române în asigurarea securităţii ţării noastre şi a Flancului Estic al NATO”, a arătat şeful statului.

Potrivit preşedintelui Iohannis, Forţele Terestre, împreună cu celelalte componente ale Armatei României şi alături de contingentele aliate prezente pe teritoriul ţării noastre, au o contribuţie importantă la întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO la nivel regional.

”Având în vedere actualele provocări de securitate cu care România şi întregul spaţiu euroatlantic se confruntă, este necesară continuarea procesului de creştere a interoperabilităţii Forţelor Terestre române cu structuri similare ale NATO, prin executarea în comun de misiuni şi activităţi de instruire. Ţara noastră îşi va consolida capacitatea de apărare şi rezilienţă şi va continua să fie un pilon de stabilitate şi un furnizor de securitate în regiune. Modernizarea şi înzestrarea Armatei României cu noi tipuri de armament şi echipamente constituie o prioritate pentru perioada următoare, iar alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare oferă premisele ca aceste obiective să fie atinse rapid”, a precizat Klaus Iohannis.

El le-a transmis militarilor din Forţele Terestre că ”profesionalismul şi abnegaţia probate în misiunile şi activităţile de instruire” pe care le desfăşoară împreună cu aliaţii reflectă nivelul ridicat de pregătire şi ambiţia de a se perfecţiona permanent.

”Continuând pe aceeaşi linie, veţi fi capabili să faceţi faţă tuturor ameninţărilor cu care România şi spaţiul euroatlantic se confruntă şi veţi consolida prestigiul şi profilul ţării noastre la nivel regional şi aliat. Vă felicit pentru modul remarcabil în care vă îndepliniţi cu succes misiunile încredinţate şi vă urez La mulţi ani!”, a conchis Iohannis.