Iohannis, deconspirat de un poet. Cine a scris, de fapt, cartea „Pas cu pas”

"Pas cu Pas", cartea președintelui Klaus Iohannis, a fost montată de către colectivul redacțional al revistei Observatorul Cultural, ea fiind la bază un colaj de interviuri acordate de către fostul primar al Sibiului.

16 apr. 2015, 16:28
Iohannis, deconspirat de un poet. Cine a scris, de fapt, cartea „Pas cu pas”

Poetul Radu Vancu a declarat la Turnul Sfatului TV că „Pas cu pas”, cartea lansată de Klaus Iohannis, nu conţine informaţii noi şi a fost scrisă şi redactată de jurnaliştii revistei „Observatorul Cultural”, scrie turnulsfatului.ro.

Am răsfoit-o și am constatat, mi-a fost și confirmată această constatare a mea de către doamna Carmen Mușat, directoarea Observatorului Cultural, că nu sunt lucruri noi, e de fapt un montaj din interviuri mai vechi, nu e o carte scrisă dintr-un jet. E montată în redacția Observatorului Cultural de către doamna Carmen Mușat, alături de alți admiratori ai domnului Klaus Iohannis„, a declarat Radu Vancu.

El spune că deși nu are o valoare literară foarte mare, ea are un rol bine definit.

Nu e miza ei să aibă o valoare literară. Miza ei e să aibă un vehicul pentru niște idei politice care au prins. Deci și-a făcut treaba. Primul pas, nu am nicio idee. M-ar mira să fie tot un montaj de interviuri, pentru că nu cred că a dat atâtea interviuri, încât să poată să scoată o altă carte„, a mai spus Radu Vancu.

Radu Vancu este poet, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” și redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis internațional”. Este editor coordonator al revistei „Timpul”.

Ulterior, poetul Radu Vancu a revenit asupra declaraţiilor, spunând că redactorul șef al publicației Observatorul Cultural, Carmen Mușat, doar s-a uitat pe un manusicris al cărții „Pas cu Pas”, nu a „montat-o”, așa cum s-a exprimat el inițial.

„În ce privește paternitatea cărții lui Klaus Iohannis, nu am negat-o niciodată. Se poate verifica în interviul cu pricina, de la minutul 18:30 încolo, că am spus ceva cu totul banal: anume că această carte e montată din niște interviuri anterioare ale lui. Ceea ce e o practică, firește, curentă. Și nu e nimic blamabil în ea. Paternitatea cărții n-a fost pusă, așadar, nicicând în discuție.

Am avut o discuție cu doamna Carmen Mușat în seara aceasta, pentru a clarifica lucrurile; am reconstituit discuția din acea seară. Am înțeles eu greșit: domnia-sa îmi spusese doar că se uitase pe manuscris și că reținuse din el anumite fragmente care au apărut în Observator cultural. A fost așadar strict o consultare privată, în care redacția Observatorului nu a fost implicată„, scrie Radu Vancu pe site-ul contributors.ro.