Iohannis, despre 10 august: A fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la Mineriadă încoace. Ce spune Dăncilă

Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că intervenţia autorităţilor în 10 august 2018 a fost ”cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace”. Iohannis spune că nu a avut informaţii că lucrurile vor degenera şi afirmă că ar fi vrut să participe la protest, dar lucrurile erau tensionate şi, ulterior, ar fi legitimat ideea PSD că a fost o lovitură de stat.

19 nov. 2019, 18:34
Iohannis, despre 10 august: A fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la Mineriadă încoace. Ce spune Dăncilă

”Pot să spun fără exagerări că acea intervenţie a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la Mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face comparaţie şi cu Piaţa Universităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este anti-români şi anti democratic, de asta nu vreau să dezbat cu contracandidata. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Statul care acţionează voit, neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv. Am luat legătura cu structurile din zona securităţii naţionale, dar deja paguba se produsese. Este o catastrofă, va fi nevoie de foarte mult timp pentru a găsi explicaţii şi mai ales soluţii ca să nu mai apară niciodată cea similar”, a spus Klaus Iohannis, marţi seară, întrebat fiind despre intervenţia din 10 august 2018.

Iohannis spune că a luat în calcul să meargă la protest, dar nu a făcut-o pentru că ”ar fi agravat lucrurile”, nu le-ar fi rezolvat.

„Ar fi dat apă la moara pesedistă. Dacă aş fi mers cu geaca roşie, acolo ar fi spus pe faţă asta e lovitură de stat dată de preşedinte şi Doamne fereşte!”, a mai spus Iohannis.

Viorica Dăncilă, despre raportul 10 August: E important ca justiția să acționeze cât mai repede!

iorica Dăncilă a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre raportul 10 august. Fostul premier al României a precizat că în ziua respectivă se afla în concediu, alături de soțul ei. Dăncilă a ținut să puncteze că este foarte important ca în perioada imediat următoare să fie aflat adevărul.

„În perioada respectivă eram în concediu. A fost singurul concediu într-un an și 9 luni. Am trimis o cerere de concediu către președintele României care a fost contestată la Curtea Constituțională. Eram în vacanță, în concediu de cinci zile cu soțul meu.

Am cerut detalii despre ce se întâmplă. Prima mea grijă a fost îndreptată către oameni. Și când vorbesc de oameni mă gândesc și la cei care au protestat, dar și la jandarmi.

Am spus de fiecare dată să nu fie oameni care să fie accidentați sau răniți. Și de o parte, și de alta. Au fost și cred că justiția trebuie să stabilească adevărul și cei care au greșit, fie din Jandarmerie, fie de grupurile agresive, trebuie să suporte rigorile legii.

Referitor la raportul Jandarmeriei: a fost desecretizat în proporție de 90%, dar știam că este o anchetă în curs și că acest raport nu poate fi făcut public. A venit ministrul și l-a desecretizat și cealaltă parte de 10%. El încă nu poate fi făcut public. DIICOT-ul a avut acces permanent la raportul din 10 august. Faptul că a fost desecretizat asta nu înseamnă că poate fi făcut public. Pentru mine, dar și pentru toți românii e important ca justiția să accționeze cât mai repede. Organele de anchetă au avut acces permanet la acest raport. Problema este modul în care justiția va accelera în aflarea adevărului și îi va pedepsi pe cei vinovați”, a precizat Viorica Dăncilă.

 
 

loading...
Partenerii noștri