Iohannis despre anunţul ANI: O interpretare excesivă a legislaţiei. Sunt în perfectă legalitate

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, afirmă, referitor la constatarea ANI privind un conflict de interese în cazul unui contract semnat ca edil-şef cu S.C. Tipografia Honterus SRL, că "nu e niciun conflict de interese după legea din această republică" şi că el se află în "perfectă legalitate".

08 aug. 2013, 09:36
Iohannis despre anunţul ANI: O interpretare excesivă a legislaţiei. Sunt în perfectă legalitate

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, cum comentează anunţul făcut de ANI referitor la conflictul de interese în care s-ar afla. „Nu e niciun conflict de interese după legea din această republică”, a răspuns Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

Întrebat în continuare de ce a fost declanşată cercetarea, el a spus: „Asta să îi întrebaţi pe ei”.

Primarul din Sibiu a adăugat că nu este însă surprins de anunţul făcut de ANI.

„Nu mă surprinde. Este o – să nu zic ceva ce poate fi interpretat – este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (FDGR-n.r.), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la societatea Honterus, nici membru în AGA şi, ca şi preşedinte al Forumului, am avut cu totul alte atribuţii decât de a mă ocupa de Honterus, iar ca şi primar am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci nu poate să fie (conflict de interese – n.r). Să nu vorbim de faptul că legea ANI nici nu prevede această speţă. Este prevăzută în altă legislaţie şi conflict de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu în urma acestui contract, or nici nu poate fi vorba de aşa ceva fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea societăţii Honterus. Deci o nouă speţă discutabilă”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus că se află în „perfectă legalitate”.

„Nu pledez în niciun fel. Eu sunt în perfectă legalitate. Vă daţi seama că aceste chestiuni le-am discutat cu juriştii înainte să mergem pe varianta Tipografiei Honterus şi am constatat că nu este niciun fel de conflict de interese, aşa că…”, a adăugat Iohannis, menţionând că acţiunea ANI ar putea fi definită „ca un exces de zel”.

Întrebat dacă crede că aceasta este comandată de cineva, Iohannis a răspuns: „Nu pot să afirm aşa ceva, fiindcă nu am niciun fel de dovezi, dar nici contrariul nu l-aş afirma”.

El a mai spus, răspunzând unor întrebări, că nu se simte hărţuit, că nu este surprins şi că se aşteaptă să mai urmeze astfel de acţiuni ale ANI. „Vor tot căuta până când tot vor găsi ceva”, a afirmat el.

Întrebat care ar fi miza acestor acţiuni ale ANI, Iohannis a spus: „Asta cred că puteţi să îi întrebaţi pe cei de la ANI, care e miza lor. Miza mea este evident să arăt că au greşit”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că primarul municipiului Sibiu, Klaus-Werner Iohannis, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală.