Iohannis, despre Kovesi şefa Parchetului European: Sunt şanse bune, dar garantat nu este

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european şi crede că sunt ”şanse bune” pentru ca aceasta să câştige postul. Şeful statului atrage atenţia că postul nu este garantat şi că nu se poate negocia cu comisarii europeni, preşedinţii sau vicepreşedinţii Parlamentului European.

10 iul. 2019, 10:49
Iohannis, despre Kovesi şefa Parchetului European: Sunt şanse bune, dar garantat nu este

„Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kovesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kovesi şi mai multor conducători relevanţi din politica europeană. Deci, acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kovesi, însă această poziţie nu este una care intră în negocieri cu comisarii sau cu preşedinţii sau cu vicepreşedinţii de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat şi am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kovesi, ar fi un rezultat foarte bun şi pe care eu mi-l doresc”, a declarat, miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre afirmaţia liderului PLUS, Dacian Cioloş, porivit căreia va negocia direct cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru ca fosta şefă a DNA să devină procuror-şef european, Iohannis a spus: „Fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agaţă de ea, dar dacă contribuie la reuşită e bine”.

Iohannis a precizat, răspunzând altei întrebări, că şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror-şef european sunt „bune”.

„Sunt şanse bune, dar garantat nu este”, a mai spus Iohannis.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, în luna iunie, într-un interviu acordat Politico, că nu are de gând să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

Laura Codruţa Kovesi şi Jean-François Bohnert sunt cei doi candidaţi rămaşi în cursă pentru a deveni primul procuror-şef european, care va avea sarcina de a investiga fraudele, corupţia sau spălarea de bani cu fonduri europene.

Kovesi a fost susţinută de Parlamentul European, în timp ce Consiliul UE l-a preferat pe Bohnert.

Negocierile dintre cele două părţi vor fi reluate, având în vedere că noul Parlament European şi-a început activitatea.

Citeşte şi: Iohannis: Guvernul PSD-ALDE a primit un cartonaş roşu de la GRECO. Solicit guvernului un proiect de lege pentru legile justiţiei