Iohannis, despre „scugerea nepermisă” de informaţii din dosare: Nu trebuie să ajungem la TELEJUSTIŢIE

Klaus Iohannis a explicat, miercuri, şi declaraţiile făcute la CSM 

07 ian. 2015, 10:16
Iohannis, despre „scugerea nepermisă” de informaţii din dosare: Nu trebuie să ajungem la TELEJUSTIŢIE

„Cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, vrem să fie pedepsiţi cei răi. E legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, sunt şi dincolo. Vreau să atrag atenţia că nu trebuie să exagerăm, să ajungem la telejustiţie. Justiţia nu se face la televizor, nici în ziar. E clar şi sunt perfect de acord că oricine are dreptul la informare şi jurnalistul care are o informaţie e obligat să o dea, dar de la a muta evaluarea la televizor e cale lungă. Trebuie să avem criterii clare. Să ştim ce şi câte informaţii pot fi furnizate. Altfel, riscăm ca, dintr-un exces de informaţie, să apară impresia că un om este vinovat. Şi acela are dreptul la un tratament corect şi la imagine”, a declarat Klaus Iohannis, la Adevarul Live, explicand astfel declaratiile de la CSM privind scurgerile de informaţii din dosare.

Şeful statului a arătat că „Justiţia nu trebuie să se ducă şi să se transforme într-un spectacol mediatic”

„Ştim bine că am avut astfel de situaţii, după care oamenii au fost declaraţi nevinovaţi. Să nu înţelegeţi că vreau să spun că nu avem dreptul la informaţii, dar şi aici trebuie să existe proceduri clare.  Am vrut să trag un semnal de alarmă. Orice exagerare strică. (…)

Trebuie să avem o clasă politică suficient de matură încât fiecare politician să nu facă astfel de declaraţii fiindcă îi dăunează. CSM trebuie să reacţioneze imediat. Am avut chiar şi în campanie cazuri concrete, sancţionate de CSM. Aceste lucruri trebuie să meargă mai departe, în sensul că CSM trebuie să se exprime tranşant, iar clasa politică trebuie să privească aceste declaraţii ca pe nişte avertismente foarte serioase. Niciun politician nu trebuie să dorească să facă notă discordantă încălcând independenţa justiţiei”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis: CSM trebuie să ia atitutine când apar SCURGERI NEPERMISE de informaţii din dosare

Marţi, la şedinţa CSM, Klaus Iohannis a declarat că CSM şi Inspecţia Judiciară ar trebui să ia atitutine „la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”.