Iohannis, către europarlamentarii români: Aderarea României la spaţiul Schengen continuă să fie o prioritate

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Bruxelles, la întâlnirea cu europarlamentarii români că aderarea României la Schengen rămâne o prioritate.

15 oct. 2015, 18:46
Iohannis, către europarlamentarii români: Aderarea României la spaţiul Schengen continuă să fie o prioritate

„În cadrul discuției cu europarlamentarii români, președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că aderarea României la spațiul Schengen continuă să fie o prioritate”, arată Administrația Prezidențială.

De asemenea, în urma discuțiilor, a reieșit oportunitatea instituirii unei modalități de informare și consultare reciprocă între șeful statului și europarlamentari pe temele europene și abordările României asupra acestora.

Klaus Iohannis, după discuţiile cu Schulz: „Locul României este în spaţiul Schengen”

Președintele Iohannis a prezentat și poziția părții române cu privire la fenomenul migrației, la procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, la relația UE — Marea Britanie, precum și la perspectivele Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții.

Referitor la migrație, șeful statului a reiterat că România susține o abordare bazată pe solidaritate și responsabilitate, pe dezvoltarea dialogului și cooperării cu statele de origine și de tranzit și pe identificarea de soluții pe termen lung la această criză.

În legătură cu relația UE — Marea Britanie, el a menționat că este în interesul atât al Uniunii Europene, cât și al Marii Britanii, ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii, punctând că eventuale soluții care să țină seama de solicitările britanice nu trebuie, însă, să afecteze principiile fundamentale europene, în primul rând libera circulație a persoanelor.