Grupul Minorităţilor naţionale a cerut un guvern tehnocrat sau de uniune naţională la consultările cu Iohannis

Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții minorităților naționale pentru desemnarea unui nou premier au început, joi seara, la Palatul Cotroceni. Liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian a precizat că anticipatele nu sunt o soluție, ci un guvern tehnocrat sau de uniune națională.

05 nov. 2015, 17:21
Grupul Minorităţilor naţionale a cerut un guvern tehnocrat sau de uniune naţională la consultările cu Iohannis

Varujan Pambuccian, a declarat joi seară că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.

„Noi ne dorim să avem o soluție care se fundamentează pe principiile fundamentale ale democrației, pe Constituție și care să fie realizată sub auspiciile președintelui României, dacă nu o soluție de consens, măcar o soluție temperată. Sper să reușim lucrul acesta”, a afirmat Pambuccian, după consultările cu șeful statului.

El a arătat că în majoritate deputații minorităților naționale susțin că alegerile anticipate nu reprezintă o soluție.

„O parte importantă dintre colegi consideră că anticipatele nu ar fi o soluție, chiar dacă pe noi nu ne afectează. (…) Un alt punct comun este că trebuie găsită o soluție de consens, care trebuie să fie o soluție nu atât negociată politic, cât în spiritul ideilor fundamentale democratice”, a explicat Pambuccian.

Liderul grupului a precizat că minoritățile naționale nu au nimic împotriva unui guvern de tehnocrați sau de uniune națională.

„Ambele soluții sunt, din punctul de vedere al eficienței, echivalente. Un guvern tehnocrat sau de uniune națională până la alegeri, indiferent dacă ele sunt anticipate sau la termen. Ar fi un garant al faptului că alegerile nu ar beneficia de avantajul de a fi la putere”, a afirmat liderul grupului minorităților naționale.

Klaus Iohannis a avut joi consultări și cu reprezentanții PSD, PNL și UDMR, scrie Agerpres. Vineri dimineața, sunt invitate la consultări Uniunea Națională pentru Progresul României și Alianța Liberalilor și Democraților.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că, pe lângă discuțiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări și cu societatea civilă pe acest subiect.

Miercuri, premierul Victor Ponta a demisionat din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia și l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.