Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii străini:NATO este o alianţă militară de succes şi vom continua să lucrăm să fie şi mai puternică

NATO este "o alianţă militară de succes", iar România va lucra pentru ca Organizaţia să fie "şi mai puternică", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

16 ian. 2020, 10:25
Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii străini:NATO este o alianţă militară de succes şi vom continua să lucrăm să fie şi mai puternică

„NATO este o alianţă militară de succes şi vom continua să lucrăm strâns împreună cu ceilalţi aliaţi pentru ca ea să fie şi mai puternică”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a vorbit şi de angajamentul României de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. „Vom continua pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare, mai ales pe flancul estic”, a evidenţiat Iohannis.  Totodată, Iohannis a spus că România susţine o „implicare sporită a NATO în Orientul Mijlociu”, transmite Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România va relua cooperarea deplină cu Republica Moldova când va constata că la nivel guvernamental vor avea loc acţiuni pentru continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei.

„În ceea ce priveşte Republica Moldova, reiterez poziţia României: parcursul european este singura şi cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituţiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi. Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul Guvern de la Chişinău îşi propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acţiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei, de natură să asigure un parcurs democratic şi predictibilitate în plan intern şi extern”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice străine acreditaţi la Bucureşti, desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Iohannis, mesaj pentru ambasadorii străini: Voi urmări ca România să rămână un vector de stabilitate şi un promotor al democraţiei

Preşedintele Klaus Iohannis i-a asigurat, joi, pe ambasadorii străini acreditaţi în România că va urmări ca România să rămână pe plan extern un vector de stabilitate şi un promotor ferm al democraţiei.

Întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice din România a început la ora 12,00, potrivit agendei şefului statului, scrie agerpres.ro.

Anul trecut, pe 29 ianuarie, la reuniunea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Iohannis le promitea acestora că va face tot ceea ce ţine de el pentru ca democraţia şi statul de drept să nu fie afectate.

Citeşte şi Klaus Iohannis a trimis o coroană de flori la sicriul Cristinei Ţopescu

Şeful statului arăta şi că aprofundarea Parteneriatului cu SUA rămâne o prioritate pentru politica externă a României, la fel şi aderarea României la spaţiul Schengen.

El indica că România menţine ca prioritară atenţia asupra Parteneriatului strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova, dar şi că ţara noastră va continua în 2019 aprofundarea parteneriatelor şi a relaţiilor strategice cu Franţa, Germania, Italia, Polonia, Turcia sau Japonia. Preşedintele Iohannis arăta că liniile mari de acţiune ale politicii externe rămân valabile în cazul Balcanilor de Vest şi Caucazului de Sud, Asiei Centrală şi Orientului Mijlociu, Asiei, Americii Latine şi Africii.