Reacţia SIE, după comunicatul lui Iohannis: Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia cu preşedintele

Preşedintele Klaus Iohannis le-a răspuns, joi, prin intermediului unui comunicat de presă, celor care îl acuză că "a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE prin care românul răpit în Burkina Fasso putea fi eliberat". Aceasta informaţie a fost transmisă, joi, în publicaţia Evenimentul Zilei.

23 iun. 2016, 12:16
Reacţia SIE, după comunicatul lui Iohannis: Nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia cu preşedintele

UPDATE.  Serviciul de Informaţii Externe a comunicat joi că „nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia instituţională dintre SIE şi Preşedintele României sau Administraţia Prezidenţială”.

 ” Nu există niciun document care să se numească «Ordin executiv» aşa cum nu există nici măcar conceptul de «ordin executiv», cu atât mai puţin prevăzut de legislaţia naţională sau ordinele interne ca ”principalul document care guvernează relaţia dintre Preşedintele României şi serviciile de informaţii, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniţia operaţiuni speciale”, a transmis SIE pentru Mediafax.

Mai mult, SIE a precizat că „nu a înaintat Preşedintelui României niciun fel de document, cu atât mai puţin un «ordin executiv» pe subiectul menţionat care să implice obţinerea unei aprobări pentru desfăşurarea vreunei «operaţiuni speciale». Pe cale de consecinţă, Preşedintele României NU «a refuzat să semneze ordinul executiv al SIE», pentru că un astfel de document nu a existat”.

„Activitatea SIE este organizată şi coordonată de CSAT, prezidat de Preşedintele României, atribuţiile CSAT fiind cele precizate în Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare al ţării. Situaţia cetăţeanului român răpit este gestionată de Celula de criză interinstituţională, convocată de MAE, constituită conform «Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României», aprobată de CSAT în 03.04.2013. Unica autoritate care este abilitată să comunice public pe această temă, atunci când/ dacă apreciază oportun, este Celula de criză”, a mai comunicat joi Serviciul de Informaţii Externe.

Preşedinţia a precizat joi că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central „pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă”, dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru elibererarea românului.

În ceea ce privește informațiile publicate joi, 23 iunie a.c., într-un cotidian central, referitoare la situația românului răpit în Burkina Faso, Departamentul Comunicare Publică face următoarele precizări:

Informaţiile prezentate în acest material de presă nu corespund realităţii. Utilizarea în spaţiul public a temei situaţiei cetăţeanului român răpit în Burkina Faso pentru alimentarea unor speculaţii de tip politic este iresponsabilă şi inadmisibilă, putând afecta grav eficienţa demersurilor Celulei de criză interinstituţionale care gestionează, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informații Externe, acest dosar sensibil.

Menționăm că Celula de criză funcţionează conform Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României, aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 3 aprilie 2013.

În plus, specificăm faptul că noţiunea de „ordin executiv”, menţionată în articolul amintit, nu corespunde niciunui tip de corespondenţă instituţională existentă„, se arată în comunicatul emis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, în document se menţionează că președintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informații Externe, întrucât nu are nicio atribuție constituțională în acest sens. Activitatea SIE se desfășoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcționare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării„.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost aspru criticat, joi, într-un articol cu titlul „PRIMA VICTIMĂ A CONFLICTUL KLAUS IOHANNIS-MRU. PREȘEDINTELE ROMÂNIEI NU A SEMNAT UN ORDIN EXECUTIV al SIE care putea duce la salvarea ROMÂNULUI RĂPIT în Burkina Fasso„, publicat de Evenimentul Zilei.

„Ordinul executiv al Președintelui a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis de la SIE în urmă cu câteva zile, aceasta fiind autoritatea desemnată să ducă negocierile pentru eliberarea românului răpit în Burkina Faso. Numai că Președintele a refuzat să-l semneze, iar fără această aprobare negocierile nu pot fi finalizate, ne-au relatat sursele citate. Ordinul Executiv al Președintelui este principalul document care guvernează realția dintre Președintele României și serviciile de informații, fiind modalitatea legală prin care acestea pot iniția operațiuni speciale, cu acoperire legală. Proiectul din Republica Moldova este în aceeași situație, dar aici vom reveni cu un material mai amplu”, potrivit evz.ro.