Iohannis: Menținem ferm angajamentul pentru Ucraina. Este crucial să ajutăm Republica Moldova și Ucraina în procesul de aderare la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina. ”Este crucial să ajutăm Republica Moldova și Ucraina”, a spus președintele Klaus Iohannis, în discursul său susținut în fața ambasadorilor prezenți la București.

23 ian. 2024, 12:24
Iohannis: Menținem ferm angajamentul pentru Ucraina. Este crucial să ajutăm Republica Moldova și Ucraina în procesul de aderare la UE

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Cotroceni, că România își menține ferm angajamentul pentru Ucraina.

„Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Șeful statului a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.

Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic.

„Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a adăugat preşedintele Iohannis.

El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este „imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina”.

„Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace”, a mai spus Iohannis.

 

Iohannis: România este şi va fi alături de R. Moldova şi Ucraina în procesul de negociere pentru aderarea la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va fi alături de Republica Moldova şi Ucraina în procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană şi a subliniat că este crucial ca cele două ţări să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii.

„Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca şi cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susţinut cu toată tăria. România este şi va fi alături de cele două state şi în procesul de negociere, deoarece cunoaştem foarte bine complexitatea acestuia, dar şi beneficiile pentru cetăţeni. Este crucial ca Republica Moldova şi Ucraina să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii, care să creeze stabilitate şi prosperitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a subliniat că, dintre ţările din regiune, Republica Moldova a resimţit cel mai mult impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi al acţiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa.

„Autorităţile de la Chişinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat şi pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acţionat însă energic şi au dovedit o voinţă politică deosebită pentru a aşeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană”, a adăugat preşedintele Iohannis.

 

Iohannis: Îmi exprim speranţa că România îşi va putea spori curând contribuţia la întărirea Schengen ca stat membru

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va rămâne o „voce puternică” în sprijinul adoptării unor noi soluţii care să consolideze securitatea internă a Uniunii Europene, inclusiv prin întărirea spaţiului de liberă circulaţie, şi şi-a exprimat speranţa că ţara noastră îşi va putea spori curând contribuţia ca stat membru Schengen şi prin aderarea cu frontierele terestre.

„Vom rămâne o voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluţii menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spaţiului de liberă circulaţie. Îmi exprim speranţa că România îşi va putea spori curând contribuţia ca stat membru Schengen inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie a acestui an”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a arătat că ţara noastră va continua să aibă o acţiune îndreptată spre consolidarea proiectului comun european şi a profilului său în cadrul Uniunii Europene.

„Trebuie să lucrăm pe mai departe pentru a construi împreună o Europă unită şi coezivă, care caută soluţii echitabile, într-un spirit de solidaritate şi respect. Pentru a atinge acest obiectiv, România se va implica activ în dialogul european privind conturarea viitoarei Agende Strategice şi va rămâne un susţinător energic al procesului de extindere, inclusiv prin prisma valenţelor strategice ale acestuia”, a adăugat preşedintele Iohannis.