Iohannis: Nu cred că postul de prim ministru este de dat sau de luat în această fază

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că postul de prim ministru al României 'nu este nici de dat, nici de luat în această fază', iar liberalii sunt interesaţi de negocierile cu PSD pentru funcţiile de miniştri şi poziţia de vicepremier cerută, informează Agerpres.

20 feb. 2014, 11:42
Iohannis: Nu cred că postul de prim ministru este de dat sau de luat în această fază

Întrebat de un jurnalist dacă ar fi dispus să preia postul de prim-ministru, Klaus Iohannnis a răspuns: ‘Nu cred că este de dat în faza aceasta sau de luat’.

Iohannis spune că nu crede că se va ajunge ca întreaga coaliţie să se retragă de la guvernare.

‘Nu putem să amestecăm lucrurile. Nu avem alegeri generale acum şi, sincer, este de crezut că USD s-a format, s-a consolidat, îşi dă cu părerea în chestiuni economice, doar ca să se dea la o parte şi să începem negocieri pentru cine vrea prim-ministru. Nu cred că aşa se vor petrece lucrurile, chiar dacă, pur ipotetic vorbind, dacă PNL nu va mai fi în coaliţia de guvernare, ar trebui toată coaliţia să se retragă şi să se reia jocul. Dar îmi e greu să cred că vom ajunge până în acea situaţie, în mod practic’, a explicat Klaus Iohannis.

Întrebat cum comentează faptul că premierul a declarat că nu va demisiona dacă PNL iese de la guvernare, Iohannis a răspuns: ‘Exact aşa am spus şi eu. Nu cred că se va ajunge acolo’.

Acesta s-a pronunţat din nou, pentru desfiinţarea USD, pentru că încalcă protocolul USL, în opinia sa.

‘Mi s-ar părea un lucru normal (desfiinţarea USD). În protocol se spune foarte clar, niciunul dintre parteneri nu încheie şi nu participă la alte alianţe. (…) politice sau electorale. În protocol, nu prea scrie ce se întâmplă dacă unul din parteneri nu respectă. Totuşi, protocoalele politice nu sunt contracte comerciale unde scrie că, dacă nu se înţeleg oamenii, se judecă la Tribunalul Sibiu. Ele sunt făcute pentru cazul în care oamenii se înţeleg. În cazul în care nu se înţeleg, soluţia e clară, se despart’, a arătat Klaus Iohannis.