Klaus Iohannis, promisiune după BREXIT: Mă voi implica în protejarea intereselor românilor din Marea Britanie

Președintele Klaus Iohannis a declarat că, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, se va implica în negocieri pentru protejarea intereselor românilor și polonezilor din Marea Britanie.

10 iul. 2016, 13:56
Klaus Iohannis, promisiune după BREXIT: Mă voi implica în protejarea intereselor românilor din Marea Britanie

„Brexit-ul, evident, este o temă care apare la toate întâlnirile, nu numai la cele de la nivel înalt. Suntem amândoi hotărâți să ne implicăm în negocierile care vor avea loc pentru a rezolva în modul cel mai bun situația cetățenilor noștri care trăiesc și muncesc în Marea Britanie. Eu sunt foarte hotărât să rămân în continuare implicat, împreună cu domnul președinte, într-un contact care ne permite să abordăm împreună chestiunea cetățenilor români și a cetățenilor polonezi din Marea Britanie. Nu pentru a exagera ceva, doar pentru a le proteja interesele, fiindcă românii noștri merg acolo să muncească și plătesc impozite și taxe, și același lucru este, evident, valabil și pentru polonezii care merg în Marea Britanie”, a spus Iohannis, în conferința comună cu omologul său polonez.

La rândul său, oficialul polonez a subliniat că drepturile românilor și polonezilor din Marea Britanie nu trebuie limitate.

„Avem aproape un milion de polonezi în Marea Britanie, o jumătate de milion de români în Marea Britanie, de aceea aceștia sunt într-o situație similară — acolo locuiesc, acolo muncesc, acolo își realizează activitatea și au dreptul ca drepturile lor să fie respectate, să nu fie reduse, limitate. Vorbim cu domnul președinte cu unica voce și mă bucur foarte mult că pot să contez pe colaborarea cu domnul președinte, să avem grijă împreună de interesele concetățenilor noștri din Marea Britanie”, a spus Duda.

El a arătat că situația creată în urma Brexit trebuie analizată, motivând că acesta va avea efecte asupra UE.

„Cum se va dezvolta situația după referendum nu se știe, sunt niște riscuri, știm foarte bine că unii sunt foarte nemulțumiți de referendum, mai ales scoțienii, și nu știm înspre ce direcție vor fi luate activitățile Uniunii Europene. Știm cu toții că Brexit își va spune cuvântul și asupra situației în Uniunea Europeană, de aceea trebuie să analizăm cum modificările care vor avea loc în cadrul Uniunii Europene vor influența situația în țările noastre”, a mai spus președintele Poloniei.

Duda a precizat că România este un partener foarte apropiat al Poloniei, iar acest lucru aduce multe avantaje pentru țara sa.