Iohannis: Relaţia deosebită cu SUA, de importanţă strategică pentru stabilitatea regiunii

Relația deosebită care există între România și Statele Unite ale Americii are o importanță strategică pentru stabilitatea regiunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, la recepția organizată de Ambasada SUA de Ziua Independenței. Totodată, şeful statului a precizat că domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţii piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice.

03 iul. 2015, 05:39
Iohannis: Relaţia deosebită cu SUA, de importanţă strategică pentru stabilitatea regiunii

Ne aflăm astăzi într-un context internaţional complicat. Foarte aproape de noi, norme de drept internaţional au fost încălcate, drepturi şi libertăţi fundamentale au fost puse în pericol şi noi ameninţări de securitate şi-au făcut loc. Avem nevoie mai mult decât oricând să fim solidari şi uniţi în apărarea valorilor pe care le împărtăşim”, a declarat Klaus Iohannis, în discursul susţinut la recepţia organizată joi de Ambasada SUA, cu ocazia Zilei Independenţei.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea privind staţionarea sau tranzitul trupelor străine în România

Iohannis a evidenţiat importanţa statului de drept pentru o democraţie puternică.

„Domnia legii şi statul de drept, separarea puterilor, garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, corecta reprezentare a intereselor cetăţenilor de către oamenii politici reprezintă adevăraţi piloni ai naţiunilor cu democraţii puternice. Pentru promovarea acestor principii niciun efort nu este prea mare”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că Strategia Naţională de Apărare, recent adoptată, asumă printre interesele naţionale de securitate ale României „apărarea şi consolidarea democraţiei constituţionale şi a statului de drept”.

„Mai mult decât oricând, este necesară şi încurajarea participării civice în viaţa publică. O societate civilă activă şi implicată este una dintre cele mai bune garanţii pentru o viaţă democratică sănătoasă”, a spus preşedintele Iohannis, subliniind că, în acest sens, Statele Unite reprezintă „un exemplu de reuşită la care ne raportăm cu toată convingerea”.

În plus, şeful statului a vorbit şi despre parteneriatul strategic.

„Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, alături de apartenența la NATO și statutul de membru al Uniunii Europene, constituie un reper fundamental al politicii noastre externe și de securitate.

Parteneriatul Strategic s-a consolidat treptat și reprezintă rezultatul unei colaborări fructuoase care împlinește 135 de ani în 2015. Relația deosebită care există între România și Statele Unite ale Americii are o importanță strategică pentru stabilitatea regiunii noastre, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din vecinătatea estică”, a spus Iohannis.

El a precizat că intensificarea colaborării cu SUA și amplificarea dialogului politic reprezintă „un deziderat ferm” care se bucură de sprijinul societății și al întregii clase politice românești, scrie Agerpres.

„Folosesc acest prilej pentru a exprima mulțumirile noastre pentru angajamentul ferm și durabil al SUA pentru securitatea României. România va continua să fie același partener de încredere al Statelor Unite în misiunile internaționale, inclusiv în cele care se desfășoară sub egida NATO, dar nu numai.

Chiar dacă dimensiunea de securitate constituie componenta cea mai vizibilă a Parteneriatului Strategic, cred cu tărie că relațiile dintre cele două state trebuie să se diversifice la nivelul tuturor domeniilor de cooperare”, a adăugat Iohannis.

Citeşte şi: Iohannis: Nu am avut încă un contact cu preşedintele Putin. România, pe aceeaşi lungime de undă cu UE şi NATO

Klaus Iohannis şi-a încheiat discursul cu un citat din pastorul Martin Luther King: „The time is always right to do what is right” (Întotdeauna este timpul potrivit pentru a face ceea ce este potrivit).

La recepție a participat premierul interimar, Gabriel Oprea, numeroși miniștri, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, șeful SRI, Eduard Hellvig, adjunctul său, Florian Coldea, șeful SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele Consiliului Național al PSD, Rovana Plumb, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, președintele CCR, Augustin Zegrean, fostul președinte Emil Constantinescu, parlamentari, reprezentanți ai corpului diplomatic și alte personalități.