Iohannis se contrazice pe tema introducerii rezultatului referendumului în Constituţie

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că el nu a cerut modificarea Constituţiei la referendumul pentru justiţie, ci doar implementarea deciziei votanţilor. Pe 30 mai însă, la câteva zile după referendumul de pe 26 mai, preşedintele Iohannis declara la Cotroceni că nu vede probleme în a transpune rezultatul referendumului în Constituţie.

23 iul. 2019, 13:56
Iohannis se contrazice pe tema introducerii rezultatului referendumului în Constituţie

„În urmă cu câteva zile, Curtea Constituțională a stabilit că nu este nevoie de modificarea Constituției pentru a interzice amnistia și grațierea corupților. În referendumul convocat în 26 mai, eu nu am întrebat cetățenii dacă această interdicție trebuie instituită în Legea fundamentală. (…) Este datoria partidelor parlamentare de a găsi forma cea mai potrivită prin care să transpună în legislație opțiunea cetățenilor.

Partidele politice au venit cu anumite variante de modificare a Constituției, iar unele soluții au fost declarate neconstituționale. (…) Cele mai multe dintre soluțiile cuprinse în proiectele înaintate către Curte au trecut testul constituțional, așa că își vor urma mai departe cursul firesc. Nu este nicio tragedie că anumite propuneri din proiectele de modificare a Constituției au fost invalidate, așa cum au clamat unele voci în spațiul public. Pur și simplu, partidele vor trebui să vină acum cu alte variante de schimbare a legislației, care să conducă la același rezultat: transpunerea cât mai urgentă în lege a voinței populare”, a declarat Klaus Iohannis marţi. 

Pe 30 mai însă, la doar câteva zile după referendum, preşedintele Iohannis exact despre modificarea Constituţiei pentru aplicarea referendumului vorbea.

„Nu cred că se va bloca nimic fiindcă deja de la început marea majoritate a politicienilor au spus că sunt de acord cu aceste modificări (întrebările de la referendum – n.r.), poporul a votat în proporție covârșitoare pentru aceste schimbări și, în fond, nu cred că există vreun fel de problemă în a transpune aceste modificări în Constituție”, a declarat Klaus Iohannis pe 30 mai la Cotroceni, întrebat cum vede modificare a Constituţiei, urmare a referendumului din 26 mai.

Jurnalist: Se poate modifica și altceva la Constituție, adică putem vorbi de o modificare mai largă a Constituției sau strict aceste transpuneri ale referendumului?

Klaus Iohannis: Sincer, eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate și cred că este foarte bine posibil.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, prima reacţie după decizia CCR privind referendumul. „Nu am întrebat cetăţenii unde să fie interdicţia”