Iohannis, atac la Guvern: Legea salarizării, un eşec. Statul de drept, stabilitatea fiscală, politica externă sunt puse în pericol

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, la Blaj, că pilonii pe care se construieşte un stat eficient sunt statul de drept, stabilitatea fiscală, politica externă predictibilă, care însă au fost puse în pericol în ultimul an prin aşa-zise reforme, ultima ”de mare insucces” fiind Legea salarizării, are nu este o reformă, ci un eşec.

12 mai 2018, 14:40
Iohannis, atac la Guvern: Legea salarizării, un eşec. Statul de drept, stabilitatea fiscală, politica externă sunt puse în pericol

„Îmi doresc o ţară puternică, bine ancorată în Europa şi în valorile europene. Independenţa şi autonomia instituţiilor, funcţionarea statului de drept, stabilitatea fiscală, o politică externă predictibilă – nu chiar aşa ca acum – o politică externă responsabilă sunt pilonii pe care se construieşte un stat modern şi eficient. (…) În primul rând trebuie să ştim ce vrem şi să lucrăm toţi pentru aceleaşi lucruri. Pentru că am vorbit de sportive, imaginaţi-vă că jumătate de echipă merge către o poartă şi cealaltă jumătate către cealaltă poartă. Rezultatul evident este o catastrofă. Pentru a evita catastrofe politice, care până la urmă se răsfrâng asupra fiecărui român, trebuie să fim înţelepţi şi să acţionăm astfel încât să construim o Românie solidă şi europeană, şi acum, dar şi pentru viitor”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a arătat că tocmai aceşti piloni au fost „puşi în pericol” în cursul ultimului an prin „aşa-zise reforme” ale guvernării actuale, un exemplu în acest sens fiind măsurile luate de Guvern în domeniul salarizării, şeful statului punctând că acestea reprezintă de fapt „un eşec”, nu pot fi numite ca o reformă.

„Tocmai lucrurile pe care le-am menţionat – independenţa instituţiilor, autonomia instituţiilor, statul de drept, stabilitatea fiscală – tocmai acestea au fost puse în pericol în cursul ultimului an prin aşa-zise reforme, printre care vă amintesc doar ultima, de mare insucces, aşa numita reformă a salariilor. Cum să înţeleagă un om de rând că i se promite o creştere de 25%, dar după scurt timp se mută contribuţiile sociale de la angajator la angajat, şi în loc să îi crească salariul, chiar unii au păţit să le scadă salariile. Or, aşa ceva nu putem să numim reformă, aşa ceva este un eşec”, a declarat preşedintele.

El a subliniat că „astfel de eşecuri trebuie evitate”, deoarece au repercusiuni în timp, iar cei care nu câştigă corespunzător muncii depuse nu vor putea să îşi întreţină aşa cum trebuie familiile.

„Astfel de eşecuri trebuie evitate, pentru că ele au repercusiuni în timp, au repercusiuni în profunzime. Cel care câştigă bani trebuie să întreţină o familie, iar dacă nu i se onorează munca atunci nici nu va fi în situaţia să îşi întreţină aşa cum trebuie familia”, a spus Iohannis.