Ion Cristoiu: Politicieni şi magistraţi români care făceau coadă la Ambasada SUA pentru a da rapoarte (Wikileaks)

Ion Cristoiu a publicat pe blogul său o serie de documente din scandalul Wikileaks, documente care dezvăluie relaţia politicienilor şi magistraţilor români cu Ambasada SUA. Din actele publicate se vede cum unii politicieni se duceau frecvent la Ambasadă, unde dădeau informaţii din culisele negocierilor politice.

17 mai 2016, 11:14
Ion Cristoiu: Politicieni şi magistraţi români care făceau coadă la Ambasada SUA pentru a da rapoarte (Wikileaks)

Documentele Wikileaks consultate de Ion Cristoiu fac referire inclusiv la Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României pe vremea aceea (2007), care îl avertiza pe ambasadorul SUA că modificarea Codului Penal ar transforma România într-un „paradis al crimei”.

„Subiect: Întâlnirea dintre ambasadorul SUA la Bucureşti şi procurorul-general Laura Kovesi în care aceasta din urmă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile amendamente ale Codului de Procedură Penală, care ar putea afecta procesele care se desfăşoară în tribunale, transformând România într-un „paradis al crimei”

Kovesi s-a aşteptat ca Parlamentul să respingă votul preşedintelui, evidenţiind faptul că această abordare a fost cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să afecteze independenţa judiciară. (…) Kovesi a precizat că: procurorii români analizează cazuri de corupţie în care sunt implicate cinci ministere actuale, şapte foşti miniştri si mai mulţi funcţionari publici. Aceasta susţine că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu doar a simulat susţinerea, iar acţiunile sale au avut ca scop limitarea independenţei procurorilor, fapt evidenţiat şi prin încercarea acestuia de a demite un important procuror din cadrul DNA”, se arată în stenograma ambasadei.

O altă trimitere este la Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, considerat o sursă mai veche a ambasadei.

„Subiect: Întâlnirea dintre ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, şi noul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu

S-a afirmat că oficialul român l-a asigurat pe ambasador de disponibilitatea sa pentru continuarea colaborării cu Statele Unite, afirmând şi că România “nu se grăbeşte” să îşi retragă trupele din Irak. (…)
Comentariul final a evidenţiat că aceasta a fost o întrevedere preliminară şi conţine o prezentare biografică detaliată a lui Adrian Cioroianu, în care s-a afirmat că “este o figură nouă pe scena politică”, a fost un apropiat al lui Theodor Stolojan şi “este o sursă a ambasadei încă din 2005”.”

Şi situaţia juridică a lui Adrian Năstase a ajuns în atenţia ambasadorului, arată Ion Cristoiu.

„C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 000132

Subiect: Dosarul de corupţie întocmit pe numele lui Adrian Năstase

Juristul PSD, Georgian Pop, a preconizat că Parlamentul va trimite dosarul lui Adrian Năstase în justiţie săptămâna viitoare. Acesta a subliniat că Mircea Geoană şi-a consolidat poziţia în PSD cu susţinerea baronilor locali, între care primarii Radu Mazăre şi Marian Vanghelie.

Referindu-se la Viorel Hrebenciuc, Pop a declarat că acesta nu este atât de puternic precum pare, fapt evidenţiat de eşecul în a-şi promova apropiaţii în Guvern. Acesta a adăugat că principalul atuu al lui Hrebenciuc l-au reprezentat legăturile strânse ale acestuia cu foştii şefi de servicii secrete, legături care între timp s-au deteriorat.”