Ion Iliescu acuză Le Figaro de „fake News” pentru declaraţia „Din cauza problemelor sale juridice, PSD traversează cea mai gravă criză”

Ion Iliescu, fostul președinte al României și al PSD, a declarat într-un interviu pentru cotidianul francez Le Figaro că partidul traversează cea mai gravă criză politică din istorie, din cauza problemelor penale ale lui Liviu Dragnea. Ion Iliescu a intervenit pe blog, acuzând publicaţia franceză de "Fake News". Paul Cozighian, jurnalistul de la Le Figaro care l-a intervievat pe Ion Iliescu, spune că are înregistrarea interviului şi că o va publica.

17 dec. 2018, 18:50
Ion Iliescu acuză Le Figaro de „fake News” pentru declaraţia „Din cauza problemelor sale juridice, PSD traversează cea mai gravă criză”

UPDATE: Paul Cozighian a declarat că are înregistrarea interviului cu Ion Iliescu, pe care o va publica. El a spus că interviul a fost realizat în noiembrie, că Gelu Voican Voiculescu a fost cel care a ajutat la obţinerea interviului, care s-a desfăşurat în limba franceză şi care este înregistrat. Jurnalistul a apreciat că Ion Iliescu nu îşi mai aminteşte declaraţia.

UPDATE: Ion Iliescu neagă pe blog declaraţiile apărute în Le Figaro: Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada,  am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat pentru „Le Figaro” că „este o perioadă dificilă şi confuză pentru PSD, care trăieşte cea mai gravă criză politică a sa”, el apreciind că ”poziţia personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD”.

Este o perioadă dificilă și confuză pentru PSD, care trăiește cea mai gravă criză politică a sa„, a spus Ion Iliescu, în Le Figaro. De asemenea, fostul preşedinte spune că PSD a ajuns să lupte pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de problemele penale. „Poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD„.

Articolul din Le Figaro face o radiografie a României și arată că PSD a stat la guvernare timp de 22 de ani, dar tot ei sunt cei care clamează nedreptăți și nerealizări. Cotidianul mai notează că PSD este în război total cu liderii europeni și îndepărtează România de valorile europene, punctul culminant fiind iminenta OUG pentru amnistie și grațiere.

Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune„, comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România, ţara unui singur partid„.

Totul a început cu el şi totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceauşescu în 1989 înaintea de a menţine controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat ţării o instituţie care, inclusiv în prezent, structurează România şi o ancorează, mai mult decât ale ţări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist – Partidul Social-Democrat (PSD).

După mai multe schimbări de nume, acesta este numele actual al acestei formaţiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină care le permite liderilor să îşi impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăţi şi unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuşi principala forţă în Parlamentul de la Bucureşti. Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea„, notează editorialistul.

Victoria partidului în ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2016 îi conferă, în regimul parlamentar român, aproape toate puterile, până la viitorul scrutin parlamentar, programat în 2020. Dar, de 22 de luni, o majoritate largă de opinii, adunată în manifestaţii care frecvent au fost de amploare, a ajuns să deteste acest PSD care a erodat sistemul judiciar şi pe preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, aflat la originea atacurilor la adresa judecătorilor care îl vizează în mai multe dosare„, subliniază Le Figaro, notând că, în timp ce Liviu Dragnea ar putea ajunge la închisoare, partidul riscă să ajungă într-o situaţie nefavorabilă în alegerile din 2020.