Ion Iliescu, audiat în secret în dosarul „Mineriada”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost audiat în secret de procurorii militari în această săptămână în dosarul "Mineriada", transmite România TV. Ion Iliescu este cercetat pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității.

08 iul. 2016, 07:03
Ion Iliescu, audiat în secret în dosarul „Mineriada”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a dat o declaraţie în faţa procurorilor militari care anchetează dosarul „Mineriada”. Tot în acelaşi dosar a fost audiat şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu.

Citeşte şi: Virgil Măgureanu, audiat în dosarul „Mineriada”

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu a fost audiat joi de procurorii militari în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, în care este cercetat pentru infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității.

Inițial, în acest dosar au fost puși sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, amiralul în rezervă Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreședinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Ulterior, în octombrie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu și Victor Atanasie Stănculescu.

Ei sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității din dimineața zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Procurorii militari susțin că Ion Iliescu, în calitate de președinte al CPUN, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului în Capitală, arată Agerpres.


loading...