Ion Iliescu, la 83 de ani: Lucrez la un capitol din noua Enciclopedie a României

Fostul şef al statului Ion Iliescu a fost sărbătorit duminică seară, la Ateneul Român, în prezenţa a peste o sută de persoane atât din lumea politică, dar şi din cea culturală şi sportivă.

03 mart. 2013, 18:35
Ion Iliescu, la 83 de ani: Lucrez la un capitol din noua Enciclopedie a României

Ion Iliescu a împlinit duminică vârsta de 83 de ani. Fostul preşedinte a fost sărbătorit la Ateneul Român prin lansarea unei cărţi dedicate lui şi printr-un concert.

La finalul concertului, Ion Iliescu a declarat: „A fost plăcut, agreabil, un concert accesibil, foarte interesant, de suflători şi lume prezentă cu toată căldura la manifestare. Pentru mine a fost emoţionant, cred că şi pentru participanţi„.

Totodată, la ceas aniversar, fostul preşedinte a dezvăluit şi o parte din proiectele sale. În această primăvară el speră să poată încheia o carte de amintiri, de dinainte de 1989. „Sper ca în această primă jumătate a anului să finalizez cartea. Practic am cam scris-o, acum o iau la mână ca să o finalizez. Şi caut material fotografic pentru ea.

Mai lucrez şi la un alt proiect, al Academiei Române. Este ideea academicianului Postolache, să realizăm o nouă variantă a Enciclopediei României. Varianta anterioară, coordonată de Dimitrie Gusti, este fără un capitol privind apele României. Şi, astfel, am fost contactat să coordonez un capitol consacrat apelor României. Aşadar, sunt două lucrări de bază de care mă ocup„, a spus Ion Iliescu.

La sosirea la Ateneul Român, Ion Iliescu declarase că a primit multe flori de la prieteni, de la cunoscuţi, dar şi de la preşedintele Traian Băsescu.

Iliescu a relatat, de asemenea, că a primit foarte multe telefoane de la prieteni şi că a făcut „de serviciu la telefon tot timpul”, adăugând că luni este rândul soţiei sale să răspundă la telefon. Luni este ziua de naştere a soţiei sale, Nina Iliescu.

Întrebat despre cadourile pe care le-a primit, Iliescu a spus că nu îl interesează substanţa acestora, ci gestul în sine. El a mai spus că nu a citit, ci doar a „frunzărit” cartea dedicată lui. „E o carte cu ce spun alţii despre mine. Dacă e de bine sau de rău, o să vedeţi dumneavoastră„, a adăugat Iliescu.

Printre cei care au venit la Ateneul Român să îl sărbătorească pe Ion Iliescu s-au aflat şi premierul Victor Ponta, soţia sa, Daciana Sârbu, şi fiica Irina.

Ponta a declarat că îi urează „La mulţi ani!” şi multă sănătate fostului preşedinte, apreciind că este în continuare nevoie de Ion Iliescu.

Victor Ponta a mai spus că, deşi nu s-a văzut în ultima vreme la televizor, el se consultă la partid cu Ion Iliescu, iar vocea acestuia este respectată şi apreciată.

Întrebat de i-a spus fiicei sale depre Ion Iliescu, Ponta a răspuns: „I-am spus că este un fost preşedinte al României de dinainte să se nască ea, pentru că ea s-a născut în vremea altui preşedinte„.