Ion Iliescu, REPLICĂ DURĂ după ce a fost criticat că l-a susţinut pe Liviu Dragnea

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine că alegerea lui Liviu Dragnea la şefia interimară a partidului a fost "rezultatul unui proces democratic și nu expresia voinţei" sale. Iliescu spune că el a avut un singur vot, iar ceea ce a spus despre Dragnea "nu este un gest împotriva lui Victor Ponta. 

24 iul. 2015, 12:14
Ion Iliescu, REPLICĂ DURĂ după ce a fost criticat că l-a susţinut pe Liviu Dragnea

Ion Iliescu reacţionează pe, blog, la comentariile lui Ion Cristoiu făcute după Comitetul Executiv Naţional al PSD, în care s-a decis alegerea lui Liviu Dragnea, ca preşedinte interimar al partidului. 

Ion Iliescu l-a susţinut în acea şedinţă pe Dragnea, invocând calităţile de bun organizator ale acestuia. 

Preşedintele de onoare al PSD spune că nu a răspuns „mojiciilor”, însă nu acceptă „proferarea unor minciuni ordinare”.

Sunt implicat în viața politică, și în viața de partid. Place sau nu lui Ion Cristoiu, ca fost președinte al României, ca fost președinte al PSD, și actual președinte de onoare al partidului, am niște obligații și niște responsabilități. Pe care înțeleg să mi le exercit, în fața românilor, a membrilor și simpatizanților PSD. Nu este nici bolșevism, nici dejizm, nici ceaușism. (…)

Oameni ca Ion Cristoiu au construit, din prostie, sau din ticăloșie, imaginea unei Românii dominată de „baroni” locali. Dacă mai înțelege ceva din ceea ce înseamnă democrație, separația puterilor în stat, descentralizare administrativă, subsidiaritate, nu ar mai debita astfel de clișee penibile. În România puterea politică și administrativă este împărțită, nu mai suntem în regimul partidului unic și al Iubitului Conducător. „Baronii” sunt votați de oameni, și se supun controlului lor democratic, iar când încalcă legea sunt sancționați de lege. În rest, ca peste tot în lume, politica se face cu negocieri și alianțe între diverșii competitori, cu compromisuri raționale, iar minoritatea se supune majorității.

Alegerea lui Liviu Dragnea a fost rezultatul unui proces democratic, și NU expresia voinței mele. Eu am avut un singur vot. Este o soluție tranzitorie, care se va finaliza la Congres, pe care îl văd ca pe unul pregătit extrem de serios, și care să nu se rezume doar la aspecte organizatorice.

Reamintesc, pentru că se uită: eu l-am sprijinit pe Victor Ponta și atunci când a fost ales în fruntea PSD, și în toți acești ani, cât a condus partidul, și a fost și este prim-ministrul României. Ceea ce am spus despre Liviu Dragnea nu este un gest împotriva lui Victor Ponta. Nu am de ce îmi renega poziția de sprijin față de Ponta. Mi-am asumat-o, o respect și sunt consecvent în această direcție.

Victor Ponta a decis să plece din fruntea partidului, iar PSD mai are, sper eu, autonomie în ceea ce privește alegerile pe care le face. În PSD s-a făcut o schimbare de generații, a carei expresie a fost şi propulsarea lui Victor Ponta; dar asta nu înseamnă eliminarea celor care nu fac parte din noua generație de lideri. Există o solidaritate, și o conlucrare între generații, care au interese comune, pentru existența și continuitatea partidului. Restul lăturilor care țin loc de „analiză” în compunerea lui Ion Cristoiu nici nu merită amintite.”, susţine Iliescu.

Ion Cristoiu a scris, vineri, pe blog, că „Ion Iliescu a venit direct din Mausoleul lui Lenin de la Moscova ca să-l facă pe Liviu Dragnea președinte al PSD”.

„Prin Liviu Dragnea, după cinci ani de frustrare, Baronii PSD și-au luat Partidul înapoi. În anul de grație 2015, PSD s-a întors la FSN-ul lui Ion Iliescu, acest partid al pitecantropiei politice din primii ani postdecembriști. Ca un simbol al acestei întoarceri în timp la partidul democrației originale, la coșmarurile mineriadelor, la limbajul de lemn neocomunist, la intrigile de tip bolșevic, la ședința CExN a participat și Ion Iliescu. Nu numai c-a participat, dar a avut și un cuvînt greu de spus în lovitura dată de Liviu Dragnea”, spune Cristoiu.