ION ILIESCU mai aşteaptă. Înalta Curte a amânat decizia în Dosarul Mineriadei

Dosarul Mineriada mai poate aştepta. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat pronunţarea pentru începerea urmăririi penale. 

10 feb. 2015, 07:32
ION ILIESCU mai aşteaptă. Înalta Curte a amânat decizia în Dosarul Mineriadei

ICCJ urma să decidă dacă Ion Iliescu va fi urmărit penal în Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase şi complicitate la tortură sunt câteva dintre acuzaţiile pentru care ar putea răspunde fostul preşedinte, informează România TV.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente, instanţa supremă urmând astfel să hotărască dacă va confirma decizia.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus, săptămâna trecută, infirmarea a trei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Dosarul MINERIADEI din 13 – 15 iunie 1990, REDESCHIS de Parchetul ICCJ

Redeschiderea urmăririi penale va fi supusă, conform legii, confirmării unui judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ION ILIESCU, reacţie la redeschiderea Dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu în iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. În decembrie 2007, procurorul general, Laura Codruţa Kovesi a infirmat însă rezoluţia de începere a urmăririi penale pe motiv că s-au comis erori de procedură, iar ancheta în acest dosar continuă.

În martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penală a fostului preşedinte Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care era învinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune şi comunicare de informaţii false.