Ion Rădoi, sindicalistul care a blocat Capitala, explică protestul: „Directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor, dar ne vom judeca pentru spaţiile comerciale

Prefectura Capitalei a anunţat că, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii sindicatelor la metrou, a fost convenită reluarea activităţii la metrou. Un reprezentant al sindicatului liber metrou a afirmat că circulaţia va reîncepe de sâmbătă.

26 mart. 2021, 21:38
Ion Rădoi, sindicalistul care a blocat Capitala, explică protestul: „Directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor, dar ne vom judeca pentru spaţiile comerciale

Ion Rădoi

este sindicalistul care a creat haos în transportul bucureştean vineri. Ion Rădoi conduce sindicatul Unitatea de la metrou de circa 20 de ani şi ştie cel mai bine culisele acestui protest. Acţiunea de protest de la metrou a fost organizată ca urmare a nemulţumirilor sindicaliştilor determinate de intenţia Metrorex de a micşora salariile angajaţilor şi de a disponibiliza personal şi nu are legătură cu situaţia spaţiilor comerciale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi.

„Când spui că disponibilizăm oamenii şi micşorăm salariile, nu te aştepţi la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poţi să accepţi. Iată că au trecut câteva zile, cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg (sindicaliştii, n.r.) şi iată că s-a întâmplat (acţiunea de protest, n.r.)”, a afirmat Ion Rădoi.

Liderul USLM a susţinut că situaţia spaţiilor comerciale de la metrou e speculată politic de conducerea Ministerului Transporturilor.

„Că ei (Ministerul Transporturilor, n.r.) vor să o rostogolească spre tot ce înseamnă societatea asta comercială a sindicatului, cu spaţiile, asta e altă treabă. E o minciună. Ei au speculat politic. Şi povestea cu acea societatea are rolul ei, că nici pe aceea nu o vom lăsa, dar acolo e un proces de 3-4 ani de zile în cel mai rău caz. Deci nu are legătură (cu protestul, n.r.). Ce arde acum e faptul că nu avem oameni pe care trebuie să-i punem pe Magistrala 5, după atâta aşteptare, şi se pare că acum am ajuns într-o problemă drastică şi pe Magistrala 2. Pe lângă asta, vor să mai taie şi din drepturi, venituri care ar veni către salariaţi, pentru că ei muncesc şi zi şi noapte, şi sfârşit de săptămână, şi de sărbători. Acesta este motivul (protestului, n.r.). Că acum au venit şi cu pleaşca asta, să forţeze (eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, n.r.), este pentru că directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor şi el este obişnuit să-şi facă afaceri”, a menţionat Ion Rădoi.

Grevă suspendată la metrou: circulaţia trenurilor se reia sâmbătă. Ion Rădoi: Protestul are legătură cu micşorarea salariilor şi disponibilizările anunţate
Cine e Ion Rădoi, sindicalistul care a creat haos la metrou

Ion Rădoi deține, în prezent, mai multe funcții și anume: președințiile Sindicatului liber metrou – Unitatea și a Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice „ATU România”. În plus, el este membru în Comitetul executiv al Federației Europene a Transportatorilor.

Ion Rădoi. Născut la 17 aprilie 1962, este un un om politic român lansat în politică în urmă cu mai bine de 20 de ani de trio-ul Adrian Năstase-Ion Iliescu-Dan Voiculescu.

În legislatura 2000-2004, Ion Rădoi a fost deputat PDSR. În cadrul activităţii sale parlamentare în legislatura 2000-2004, Ion Rădoi fost membru în grupurile prlamentare de prietenie cu Republica Italiană şi Republica Africa de Sud. Ion Rădoi a iniţiat 4 propuneri legislative, din care 2 au fost promulgate legi.

În perioada 2004 – 2008, Ion Rădoi a fost senator român, ales în judeţul Giurgiu pe listele partidului PSD.

Pe 26 martie 2021, după luni întregi de schimb de replici dure cu autorităţile pe tema salariilor şi drepturilor contractuale privind spaţiile comerciale din incinta Metrorex,  în calitate de preşedinte al sindicatului angajaţilor companiei Metrorex, USLM, Ion Rădoi a instrumentat greva ilegală ce a oprit funcţionarea metroului în ziua respectivă.

În Cv-ul sumar publicat pe pagina Camerei Deputaţilor în urmă cu mai bine de 15 ani, Ion Rădoi a trecut la capitolul studii Facultatea de Electronică din Bucureşti şi Facultatea de Telecomenzi Feroviare, menţionând că are studii sociale şi sindicale.

Ce avere are Ion Rădoi

În declarația de avere din 2020, Rădoi a trecut mai multe terenuri: unul agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și unul extravilan, toate umpărate în perioada 2001-2004. El mai are un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia, obținută în urma finalizării divorțului și o casă de locuit în Giurgiu, care i-a revenit în urma decesului parintilor. Rădoi deține autoturism Audi A6, fabricat în 1999, dar și bijuterii și ceasuri de 6.500 de euro, mentionate si in declaratiile din anii trecuti.

Metrorex a dat termen limită 2 aprilie firmei care administrează spaţiile comerciale de la metrou să le elibereze

Metrorex a anunţat joi că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale de la metrou ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie, deoarece „pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă”.

Aglomerație de nedescris în autobuze și tramvaie, după protestul de la metrou. Preţurile curselor pe aplicațiile de ridesharing au explodat. O cursă de câţiva kilometri a ajuns să coste 200 de lei

„Metrorex informează că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă. În acest context, ţinând seama şi de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spaţiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spaţii, dar şi ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanţă cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcţiilor şi Instalaţiilor Specifice de Metrou privind prevenirea şi stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran toate spaţiile comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou până la data de 2 aprilie 2021”, a anunţat compania de stat.

Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora, spun reprezentanţii Metrorex.

„Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie. Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiţii de transport civilizate, în siguranţă şi în conformitate cu standardele europene”, adaugă compania.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

Potrivit raportului Corpului de Control făcut public la începutul acestei luni, toate spaţiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranţi, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă.

”Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficienţe, dar ele nu au fost remediate”, preciza Cătălin Drulă.
Conform documentului, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”. Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).
Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou – USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Corpul de control arată totodată că se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing „să elibereze spaţiile ocupate în prezent abuziv”.

O altă neregulă este că ultima inventariere a spaţiilor din metrou a fost făcută în anul 2018.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte „in rem” şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.