Ion Ţiriac, apel cutremurător. „S-a făcut genocid! Nu e trist că nu vor, ci că nu le pasă”

Ion Ţiriac trage un semnal de alarmă în privinţa tenisului, sport care a adus românilor satisfacţii uriaşe de-a lungul timpului.

07 feb. 2020, 15:36
Ion Ţiriac, apel cutremurător. „S-a făcut genocid! Nu e trist că nu vor, ci că nu le pasă”

Ion Ţiriac a vorbit pentru ProSport despre falia uriaşă care o desparte pe Simona Halep de urmaşele ei şi susţine că, dacă la nivel politic nu se va interveni, tenisul va muri precum a făcut-o un alt sport în care ţara noastră a scris istorie, gimnastica.

„În toată istoria tenisului modern au fost întotdeauna jucători care au avut prioritățile lor. Se spune că tenisul e un sport de echipă… Echipă e doar când te unești cu trei să te duci să beţi o bere. Este un sport individual. Fiecare are interesul lui.

Pe vremea mea și a lui Năstase era altă treabă. Am venit cu trenul, 24 de ore, dormind la plasă, sus, așa se numea, ca să jucăm Cupa Davis. Federația nu avea bani să ne plătească trenul. E altă treabă că am câștigat dublul la Roland Garros și ne-au plătit 100 de dolari pentru titlu. Sportul nu mai există, există numai bani și economie de piață. Cât poți să ceri și ce cere piața. Dacă piața poate să acopere costurile unui jucător de tenis, care la 60 de mii de lire sterline nu e mulțumit să piardă în primul tur la Wimbledon pentru că e prea puțin, se poate. Dacă îi dă cineva 2 milioane să piardă undeva, sigur că se poate. Atunci când începe turneul, degeaba îmi spune mie săracul jucător de tenis că el o viață întreagă s-a luptat ca să ajungă acolo, să intre o dată la Wimbledon.

Și eu m-am luptat o viață întreagă și m-am dus pe două lire sterline pe zi, dintre care o liră costa hotelul și o liră mâncam de două ori pe zi, a treia oară nu mai ajungea. Nu era nici măcar sacrificiu, dar era o viață ca lumea, să înveți cum să trăiești”, a spus Ion Ţiriac pentru ProSport.

Ion Ţiriac, critici dure la adresa fostului lider WTA. „Asta e treaba cu Simona Halep!”

Preşedintele FR Tenis a ţinut să tragă un semnal de alarmă în privinţa priorităţilor naţionale, în speranţa că politicienii îşi vor îndrepta atenţia şi spre sport.

„Asta e echipa României de Fed Cup și, cu toată responsabilitatea, o spun: dacă nu se iau măsuri imediat, tenisul va muri la fel ca gimnastica! O să dispară! Nu văd nicio șansă în lumea asta să facă cineva aşa ceva, pentru că nu le pasă! Nu le pasă! Nu e trist că nu vor, ci că nu le pasă… Prin sport, salvezi tineretul. Nu mă plâng în faţa dumitale, că nu mai plâng de multă vreme… După Simona Halep este Sahara, deşertul! E trist, dar e adevărat. Timp de 30 de ani, cu sportul s-a făcut genocid! Tot ce s-a câştigat la Sidney şi la Atena a fost moştenirea lui Ceauşescu!”, a declarat Ion Ţiriac.