Ion Ţiriac cere audierea publică a lui Ilie Năstase de către ITF şi retrage acordarea trofeului la Madrid Open

Omul de afaceri Ion Ţiriac i-a trimis o scrisoare preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Tenis, David Haggerty, în care solicită ca Ilie Năstase să fie audiat public în cadrul anchetei ITF legate de incidentele de la Mamaia, de la întâlnirea de Fed Cup dintre România şi Marea Britanie, precum şi prezentarea ulterioară către mass-media a întregului dosar întocmit în acest sens.

20 iun. 2017, 06:56
Ion Ţiriac cere audierea publică a lui Ilie Năstase de către ITF şi retrage acordarea trofeului la Madrid Open

Ion Ţiriac i-a scris şi preşedintelui Asociaţiei Jucătoarelor Profesioniste de Tenis, Steve Simon, în care îşi anunţă decizia de a suspenda acordarea trofeului la turneul de categorie Premier Mandatory Madrid Open, ca ca urmare a comentariilor publice agresive din partea WTA cu ocazia prezenţei lui Ilie Năstase la festivitatea de decernare a acesturi trofeu, la ultima ediţie, care a avut loc în luna mai.

Federaţia Internaţională de Tenis l-a suspendat provizoriu pe Năstase după comportamentul pe care l-a avut la întâlnirea de Fed Cup România – Marea Britanie, astfel că el nu mai are acces la competiţiile ITF.

„Comisia ITF a decis suspendarea provizorie a lui Ilie Năstase, conform regulamentelor ITF, pentru încălcarea regulilor la întâlnirea de Fed Cup de la Constanţa. Conform suspendării provizorii, Năstase nu poate participa la Fed Cup în nicio calitate, cu efect imediat, şi nu va avea acces şi nu va primi acreditare la competiţiile ITF, inclusiv la Fed Cup. Ancheta comisiei continuă. Pe durata anchetei nu se vor mai face alte comentarii”, se arăta în comunicatul ITF, din 23 aprilie.

ITF i-a ridicat, la 22 aprilie, acreditarea lui Ilie Năstase, după ce a avut un conflict cu arbitrii, cu Johanna Konta şi cu căpitanul-nejucător Anne Keothavong. El nu a mai fost căpitanul echipei României la meciurile de duminică şi a fost obligat să părăsească arena unde s-a desfăşurat întâlnirea cu Marea Britanie.

După această decizie, preşedintele ITF, David Haggerty, a afirmat că doreşte ca ancheta în cazul lui Ilie Năstase să fie riguroasă şi corectă, el subliniind că va fi ascultat şi punctul de vedere al românului după incidentele de la întâlnirea de Fed Cup de la Mamaia.

„Ancheta este în curs de desfăşurare. În acest moment, unul din principiile noastre este că vrem un proces riguros şi care să fie corect. Vom asculta şi argumentele lui Năstase. Va fi o anchetă amănunţită realizată într-un mod eficient”, a declarat Haggerty, la 24 aprilie.

Din cauza incidentelor de la Mamaia, Ilie Năstase nu a primit acreditare la turneele de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon.

Suspendat de ITF după meciul de FedCup cu Marea Britaniei şi interzis al Wimbledon şi la Roland Garros, Ilie Năstase a fost prezent, la 13 mai, pe podium, în Caja Magica, la festivitatea de premiere a finalistelor Madrid Open, Simona Halep şi Kristina Mladenovic. Licenţa de organizare a Madrid Open este deţinută de Ion Ţiriac.

A doua zi, preşedintele WTA, Steve Simon, le-a felicitat pe finalistele turneului de la Madrid, Simona Halep şi Kristina Mladenovic, pentru prestaţia din ultimul act, însă a precizat că prezenţa lui Ilie Năstase la ceremonia de decernare a trofeului a umbrit ziua de sâmbătă. El a menţionat că a fost iresponsabil şi inacceptabil din partea organizatorilor turneului să îi confere fostului tenisman un rol oficial, în condiţiile în care acesta este suspendat provizoriu de ITF.

„A fost o finală frumoasă şi le felicit din suflet pe Simona şi Kristina pentru prestaţia lor extraordinară. Singurul lucru care a umbrit ziua a fost faptul că domnul Năstase a fost invitat să participe la ceremonia de decernare a trofeului. Nu avea ce căuta pe teren astăzi. Este suspendat provizoriu de ITF pentru comportamentul său jignitor şi i-am revocat privilegiile de acreditare la evenimentele WTA pe perioada investigaţiei. A fost iresponsabil şi inacceptabil din partea Madrid Open să îi confere un rol oficial. Turneul de la Madrid este de nivel Premier şi la cele mai înalte standarde de profesionism şi leadership, ceea ce nu s-a văzut astăzi”, se arată în comunicatul semnat de Steve Simon, din 14 mai.