Mircea Ionescu Quintus: NU se mai face NICI O FUZIUNE PNL-PDL. O alianţă ar fi profitabilă ambelor părţi VIDEO

Mircea Ionescu-Quintus, preşedintele de onoare al PNL, a spus că fuziunea PNL-PDL nu se va realiza deoarece nici liberalii, nici democrat-liberalii nu sunt dispuşi să renunţe la numele partidului lor. Pe de altă parte, Ionescu-Quintus nu a exclus posibilitatea unei alianţe.

01 iul. 2014, 09:57
Mircea Ionescu Quintus: NU se mai face NICI O FUZIUNE PNL-PDL. O alianţă ar fi profitabilă ambelor părţi VIDEO

„Noi ne-am gândit și la altceva, dacă colegii noștri, care vor fi numai aliați, mai mult de atât nu se mai poate, după ce am trecut în Statutul nostru că nu renunțăm la nimic din trecutul partidului, inclusiv la denumire, nu o să putem face decât o alianță (…) Nu se mai face nicio fuziune. Dar ce, acceptă PDL-ul să dispară în PNL? Cum puteți să vă închipuiți? Cine poate să își închipuie o asemenea enormitate?! Au și ei orgoliile lor, ba chiar domnul Predoiu spunea că au un trecut tot așa de glorios ca și PNL. Ei au câțiva ani, hai să zicem 20 de ani, timp în care s-au schimbat în 3 direcții și noi avem 140 de ani. Ce Dumnezeu! Cu România modernă, cu marii noștri înaintași, mă rog, ce să mai comparăm?! După părerea mea, ei nu se vor lăsa înghițiți , pentru că noul partid se va conduce exact după Statutul nostru, care este diferit de al lor și dacă tot vom face această alianță, nu ar fi rău să își pună și ei doi candidați și să supunem unui sondaj foarte serios 4 persoane, cine va fi persoana mai cu popularitate, mai cu încredere, ăla să fie candidatul celor 2 partide. Vedeți că și în partea cealaltă sunt 3 partide aliate, nu este un singur partid și ar fi foarte bine să avem o astfel de competiție”, a declarat Mircea Ionescu Quintus pentru stiripesurse.ro.

Quintus: La Congres m-am regăsit într-o situaţie foarte PENIBILĂ. Sondajul pentru prezidenţiabil e ORIENTATIV

Ulterior, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat, la România TV, că fuziunea dintre liberali şi democrat-liberali este greu de făcut în condiţiile în care PNL nu poate, conform statutului, să renunţe la numele său, iar PDL nu doreşte să-şi abandoneze identitatea partidului. Pe de altă parte, Ionescu-Quintus crede că o alianţă între cele două formaţiuni este nu doar fezabilă, ci şi benefică ambelor partide.

Ionescu-Quintus a precizat că aceasta este doar o opinie personală fundamentată însă de două realităţi evidente. „În primul rând, în statutul PNL se interzice orice modificare a denumirii, a istoriei Partidului Naţional-Liberal. Nimeni nu se poate atinge de aceste valori. A doua este declaraţia prim-vicepreşedintelui PDL, Cătălin Predoiu, un fost liberal, care a zis că nu acceptă să se modifice identitatea şi istoria PDL. Prin urmare, refuză, necunoscând prevederea noastră statutară”, a constatat liberalul.

În aceste condiţii, fuziunea este un obiectiv irealizabil, crede Mircea Ionescu-Quintus. „Nu văd cum este posibilă fuziunea, dar eu nu sunt împotriva oricărei fuziuni„, a precizat liberalul. „Să facă o alianţă, foarte profitabilă ambelor părţi în momentul de faţă”, a adăugat acesta.

REPLICI PNL-PDL. Ioan Oltean: Partidul Democrat Liberal nu este de vânzare. PNL a făcut o mare greşeală

Pe de altă parte, Mircea Ionescu-Quintus nu crede că un eventual eşec al fuziunii ar duce automat la eşecul unei alianţe a forţelor de dreapta, deoarece fricţiunile sunt inevitabile în negocierile de aceste gen dintre partide. „De câte ori am încercat, a fost greu la început. Nici acum nu e rău că avem aceste greutăţi, dar le vom depăşi”, a mai spui preşedintele de onoare al PNL.

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PDL, a declarat, duminică, faptul că se impune o resetare în negocierile cu PNL în sensul în care democrat-liberalii aşteaptă mai mult respect în dialogul dintre cele două partide.

„Am luat act de declaraţiile mai multor lideri politici ai PNL care au anticipat că numele noului partid va fi PNL sau au afirmat, citez, ‘pedeliştii se vor simţi bine în PNL’. L-am citat pe domnul Orban. Respingem categoric orice ton de superioritate în raport cu PDL. PDL nu este un partid cu care să te joci, sau pe care să îl atârni la butonieră. PDL cere respect din partea tuturor celorlalte partide politice din România. Sper ca acest lucru să fie auzit şi înţeles. Se impune o resetare în discuţiile cu PNL, în sensul că aşteptăm un limbaj care să reflecte respectul faţă de PDL”, a afirmat Predoiu, într-o conferinţă de presă.

Acesta a mai spus că pentru democrat-liberali este la fel de importantă păstrarea numelui partidului ca şi pentru PNL. „Aş vrea să spun clar că pentru noi pedeliştii, denumirea de PDL este la fel de valoroasă ca şi denumirea PNL. Din acest punct începem negocierile şi discuţiile cu colegii şi prietenii noştri din PNL”, a explicat prim-vicepreşedintele PDL.

REACŢIE DURĂ a Monicăi Macovei după ce PNL a adoptat amendamentul lui Mircea Ionescu Quintus

Liberalii au adoptat, vineri, în prima zi a Congresului extraordinar, desfăşurat la Palatul Parlamentului, noul statut al PNL.

Noul statul al PNL prevede că denumirea, identitatea, tradiţia istorică şi unitatea sunt valori imuabile ale partidului, propunere a preşedintelui de onoare al liberalilor, Mircea-Ionescu Quintus.